Премиерът на Украйна Денис Шмигал заяви днес във видеопослание към

...
Премиерът на Украйна Денис Шмигал заяви днес във видеопослание към
Коментари Харесай

Премиерът на Украйна с призив: Нуждаем се спешно от системи „Пейтриът“

Премиерът на Украйна Денис Шмигал съобщи през днешния ден във видеопослание към конференция в Букурещ, че страната му се нуждае от системи за противовъздушна защита „ Пейтриът “ и изрази вяра, че Румъния ще може да способства в това отношение, съобщи организация Аджерпрес.

По време на посещаване в Съединени американски щати при започване на месеца румънският президент Клаус Йоханис съобщи, че Украйна се нуждае от системи за противовъздушна защита и че е имало интензивна полемика за това кой може да ги обезпечи, а Румъния също е била запитана. Йоханис сподели тогава, че въпросът ще бъде разискван от Върховния съвет за национална защита, само че добави, че би трябвало да се разиска какво може да получи в подмяна, „ тъй като е недопустимо Румъния да остане без противовъздушна защита “. 

„ Вярвам, че ще намерим решение “, сподели Йоханис след среща с президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

Във видеообръщение към осмото издание на конференцията „ Black Sea and Balkans Security Forum “, министър председателят на Украйна Денис Шмигал акцентира, че успеха на Украйна против Русия ще бъде победа на всички демокрации, а за това е належащо поддръжката на сътрудниците и съдружниците на Киев да продължи.

Сега ние възвръщаме страната си и би трябвало да попречим на руснаците да я разрушат още повече. Имаме потребност от системи „ Пейтриът “ и се надяваме, че Румъния ще може да способства. Тези системи избавят животи на цивилни, съобщи Шмигал във видеообръщението.

Той акцентира, че успеха на Украйна във войната с Русия ще бъде инвестиция в сигурността на Румъния.

„ Победата на Украйна ще бъде победа на всички демокрации. Ще бъде най-голямата инвестиция във вашата лична сигурност. За да осигурим тази победа, имаме потребност поддръжката на нашите сътрудници и съдружници да продължи “, сподели Шмигал.

По думите му Украйна се нуждае преди всичко от военна поддръжка, като предпочитани са системите за противовъздушна защита, мунициите за артилерията и ракетите със междинен и огромен обхват на деяние. Той се разгласи за конфискация на съветските активи и усилване на глобите против Русия.

Също във видеообръщение към конференцията румънският министър председател Марчел Чолаку уточни, че Румъния ще продължи да поддържа Украйна „ с всички сили “ и подсети, че Румъния е станала един от главните снабдители на сила за прилежащата страна, оповестява още Аджерпрес. Чолаку сподели, че Румъния желае да бъде един от най-важните участници в процеса по възобновяване на Украйна.

Във видеообръщението Чолаку сподели, че Румъния ще продължи да приема бежанци от Украйна и да оказва помощ на страната и също по този начин, че Румъния влага милиарди евро, с цел да се трансформира в основен логистичен хъб за украински артикули.

Тези средства значат създаване на автомагистрали и модернизиране на железопътни линии. Освен това правим огромни строителни работи на стойност над 1,5 милиарда евро в пристанище Констанца. С помощта на Съединени американски щати, на другите съдружници от НАТО и Европейския съюз би трябвало да превърнем Черно море от зона на война в зона на сигурност и стопански разцвет. Вече сме се договорили да проведем взаимни дейности за разминиране с Турция и България. Искаме да подсигуряваме, че Черно море ще бъде стопански мост сред Европа, Азия и Близкия изток и ще се трансформира в стратегическа енергийна зона, където употребата на дълбоководен газ може да генерира районно икономическо развиване, акцентира във видеообръщението към конференцията румънският министър председател, представен от Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР