Гръцката Fourlis, която в България присъства с магазините IKEA и

...
Гръцката Fourlis, която в България присъства с магазините IKEA и
Коментари Харесай

Британската верига Holland & Barrett влиза в България през гръцката Fourlis

Гръцката Fourlis, която в България участва с магазините IKEA и Intersport, е договорила нов франчайз за района - с английската верига за витамини, добавки, козметика и други артикули за здраве Holland & Barrett. Обектите ще са в Гърция, Румъния и България, общо ще са 120, а първите ще отворят още тази година. Това е оповестено в прессъобщение от Fourlis, които не дадоха отговор на спомагателните въпроси на " Капитал ".

Заедно с физически магазини ще бъде препоръчана и алтернатива за онлайн извършване на покупки и доставки. Новата верига ще е съперник основно на аптеки и профилирани магазини и евентуално ще има обекти в молове и на централни улици.
Какво продават в Holland & Barrett
Компанията е учредена през 1870 година в Хартфордшър, Англия. Първоначално е била магазин за облекла и храни. От тогава до в този момент тя е сменяла притежателите си няколко пъти, изменяйки бизнес модела до сегашната му форма. Фокус на Holland & Barrett е продажбата на витамини, хранителни добавки, хомеопатични артикули и здравословни храни.

През 2017 година компанията е купена за 1.8 милиарда паунда от L1 Retail, която се държи от съветския олигарх Михаил Фридман. През групата си " Альфа " той има вложения в енергетика, телекомуникации, финанси, като Forbes прави оценка положението му на над 15 милиарда $ към 2021 година
Реклама
Веригата Holland & Barrett има над 1600 магазина и работи на франчайз в 18 страни по света, като съвсем половината обекти са във Англия и Ирландия.

За 2020 година има годишен оборот 413 млн. паунда (11% спад по отношение на предходната година) и 256 млн. паунда брутна облага.
Гръцкият търговец Fourlis
Fourlis е учредена през 1950 година със седалище в град Маруси, Гърция. Тя има 3929 работещи в компанията, а CEO е Апостолос Петалас. Най-голям дял в компанията държи Дафни Фурлис със 17.66%. Следващите най-големи еднолични акционери са американският капиталов фонд Marathon Asset Group и мениджърът на взаимни и ETF фондове The Vanguard Group, надлежно с 5.13% и 4.12%. Частни акционери държат 51.9% от акциите на борсово търгуваната компания.

Гръцката група държи франчайз за шведската верига IKEA за България, Гърция и Кипър. Fourlis ръководи 7 магазина на Балканите - 5 в Гърция и по 1 в България и Кипър; 6 центъра за приемане и поръчки в Гърция и 3 в България. Другият огромен франчайз, който държи Fourlis на Балканите, е мултибранд веригата Intersport. Fourlis разполагат със 119 магазина на Intersport - 50 в Гърция, 31 в Румъния, 24 в Турция, 9 в България и 6 в Кипър. Франчайзингът на IKEA носи главния дял в продажбите - да вземем за пример за първото тримесечие на предходната година от 185.7 млн. евро продажби 111 млн. евро са точно от мебелната верига.
Реклама
Групата навлиза и в недвижимите парцели с образуването на Trade Estates Real Estates Investment Company през 2021 година.

За интервала 2019-2020 година се следи приръст от 22.24% на 27.97% на брутната облага. Но за същия интервал се следи и стесняване на маржа на облагата от -28.92% на -33.52%. Според самостоятелни финансови прогнози се чака Fourlis да има растеж на облагите в интервала от идващите 1-3 години от 70.4%. Тези прогнози бяха преди оповестяването на франчайзинга с Holland & Barrett. За миналата година приходите са на стойност 407.78 млн. евро, облагата е 2.44 млн. евро, а пазарната капитализация е 226.81 млн. евро.

На територията на България най-големи съперници в областта на обзавеждане и домашни усъвършенствания се явява Praktiker. По отношение на спортни магазини се явяват Sport Depot, които разполагат с 21 магазина из цяла България.

Българският пазар е и фармацевтични артикули. Именно по тази причина и за бъдещия франчайз на Fourlis се явяват най-големи съперници фармацевтичните компании и аптекарски обекти - SOpharmacy, " Медея ", " Фармастор ", а и HealthStore с 12 физически местоположения из страната и e-commerce съставен елемент.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Свят 3 Свят 1 Свят 2 Политика 3 Инфраструктура 1 Свят 2 Свят 3 Свят Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Ритейл
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР