Грандамата на латиноамериканската литература ни поднася вълнуващ разказ за драмата

...
Грандамата на латиноамериканската литература ни поднася вълнуващ разказ за драмата
Коментари Харесай

Време за четене: „Вятърът знае името ми“ на Исабел Алиенде е драматичен разказ за изгнаничество и избавление

Грандамата на латиноамериканската литература ни сервира трогателен роман за драмата на изгнаничеството и избавлението, за солидарността, състраданието и любовта. „ Вятърът знае името ми “ (превод: Катя Диманова, 272 стр., цена: 20 лева.) към този момент е по книжарниците!

Първоначално действието се развива във Виена през 1938 година. Самуел Адлер е шестгодишно еврейско момченце, което за една нощ губи всичко: татко, дом, татковина. Отчаяна, майка му го качва на последния трен, който ще го води от нацистка Австрия в Англия. Там, надалеч от всичко познато, Самуел ще стартира нов стадий от живота си със своята обичана цигулка и с бремето на самотата и несигурността, които постоянно ще го съпътстват.

 книга Издателство Колибри Исабел Алиенде Издателство Колибри

После сюжетът ни придвижва в Аризона, а годината е 2019-а. Седемгодишната Анита Диас се качва на различен трен дружно с майка си, бягайки от неизбежна и смъртоносна заплаха в Салвадор, с цел да потърси леговище в Съединени американски щати. Новата безмилостна политика на държавното управление я отделя от майка ѝ на границата. Самичко и уплашено, надалеч от всичко познато, момиченцето ще се приюти в магическия свят на своето въображение. Ще съумеят ли Самуел и Анита да се срещнат в точния момент, с цел да се спасят взаимно?

Исабел Алиенде стартира литературната си кариера инцидентно, с цел да се подреди до най-обичаните латиноамерикански създатели на всички времена. Международна популярност ѝ носи величествената фамилна фреска Къщата на духовете , „ Дъщеря на ориста “ и „ Портрет в сепия “ . Следват над 60 милиона продадени копия от творби, преведени на 35 езика. Много са темите, които трансфораха Алиенде в една от най-популярните разказвачки на нашето време – любовта, войната, бремето на травматичните мемоари, самотата… Неизбежни са сравненията с Маркес и други представители на магическия натурализъм.

През 2022 година „ Колибри “ издаде „ Виолета “ - майсторска комбинация на спомен и епистоларен епос, в която историческите събития рефлектират директно върху самостоятелната орис. Малко преди този момент у нас излезе и бестселърът „ На дамите с любов ”, буйна апология на женската резистентност и неотстъпчивост, на творчеството, което тласка историята напред.

 книга Издателство Колибри Исабел Алиенде Издателство Колибри

 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР