Грана падано /Grana padano/ е много популярно италианско твърдо сирене.

...
Грана падано /Grana padano/ е много популярно италианско твърдо сирене.
Коментари Харесай

Грана Падано

Грана падано /Grana padano/ е доста известно италианско твърдо сирене. Наименованието му идва от идва от “grana ” – зърно, което прави намек за зърнистата конструкция, която има сиренето и Padano, което значи, че произлиза от районите, намиращи се по течението на река По. Грана падано има лют и солен усет с доста лек нюанс на орехи.

Смята се, че Грана падано е едно от първите твърди създадени сирена в Италия преди 900 години от монаси покрай Милано. До 1470 година това сирене се смята за най-популярното в страната.

Наподобява доста на своя известен братовчед – пармезан, само че за разлика от него не се създава единствено в региона Емилия-Романия, а в редица други области – Пиемонт, Ломбардия, Венето, Трентино-Южен Тирол. Другата забавна разлика сред двете сирена, е че при производството на пармезан се употребява мляко от крави, които са хранени единствено с трева или сено. За приемането на Грана падано се позволява мляко от крави, които са хранени и с фуражи.

Грана падано узрява много постепенно – до година и половина, а за производството му са нужни 18 литра прясно краве мляко. Приготвя се от полуобезмаслено краве мляко.

 Грана падано и италиански сирена

Състав на Грана падано

Грана падано има неповторими хранителни характерности, започвайки с това, че той е елементарно смилаем и се всмуква бързо, с помощта на подправките и аминокиселините, които сформират към 20% от него.

Грана падано е богато на първокачествен органически протеин, сходен на този в млякото. 100 г от това сирене съдържат 385 калории и високо количество протеин – открит в 200 г месо. Хранителните съставки в 100 г Грана падано подхождат на тези в литър и половина мляко.

Освен това, Грана падано опонира изрично на концепцията, че сирената съдържат единствено наситени мазнини. То съдържа 40% ненаситени мазнини, за които се смята, че са най-полезни за човешкото тяло. Средното количество холестерол в 50 г от сиренето е едвам 40 мг. В него има високи количества калций, фосфор, магнезий, мед, цинк и много витамини – А, В1, В2, В6, В12, D, РР и Е.

Избор и предпазване на Грана падано

Грана падано се създава във формата на пити, които доближават внушителното тегло сред 24 и 40 кг. В Италия сиренето се продава на по-малки буци, които са отчупени от цялата пита благодарение на специфичен инструмент за сирене.

Вътрешността на Грана падано има цвят на плява, едва зърниста конструкция и без дупки – което го прави съвършено за настъргване. В нашата страна също може да си закупите Грана падано в дребни разфасовки от по-големите вериги магазини. Най-добре купувайте сиренето на буци, а не настъргано, тъй като във втория случай бързо губи своя мирис и усет.

Съхранявайте Грана падано добре увито в ледник или на задоволително хладни места. Ако ви попадне по-голяма пита от сиренето, го настъргвайте директно преди консумация.

 Грана падано и моцарела

Грана падано в кулинарията

Както споменахме структурата на Грана падано е чудесна за настъргване. В този си тип то е идеално за поръсване на вкусни спагети, паста, супи, зеленчукови салати и ризото. Вкусът на сиренето се добавя с алено вино. Може да го поднесете на буца, с филийка самун или с купа прекрасен балсамов оцет, в който да го потапяте.

Представяме ви типична италианска рецепта за пълнени домати с Грана падано. За да бъдем по-точни тази рецепта е падуанска. Необходими са ви 12 дребни домата, 150 г Грана падано, 4 с.л. мляко и магданоз за декорация.

Разбийте млякото и настърганото сирене. Разрежете доматите на две и издълбайте вътрешността им, след което я прибавете към сиренето и млякото. Напълнете половинките домати с получената примес и ги наредете в тава, която авансово е намазнена с масло. Запечете за към 15 минути в загряна фурна. Украсете с цялостен филиз магданоз и сервирайте.

Ползи от Грана падано

Тъй като сиренето е доста богато на калций, то е чудесна храна, както за подсилване на костите на подрастващите, по този начин и за възрастните хора. Йодът в него е скъпа съставна част, която оказва удобно влияние върху тялото. Грана падано може да се употребява от всички възрастови групи, заради високото наличие на потребни субстанции. Съвсем дребното количество мазнини в него го прави уместно за режимите на диетично хранене.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР