Грамажът по-нисък, цената остава същатаСтоките се смаляват, ресторанти предлагат по-скромни

...
Грамажът по-нисък, цената остава същатаСтоките се смаляват, ресторанти предлагат по-скромни
Коментари Харесай

Нов удар по джоба - шринкфлация

Грамажът по-нисък, цената остава същата Стоките се смаляват, заведения за хранене оферират по-скромни порции
 

Повишението на цените в последните месеци е придружено от друго, по-трудно видимо събитие, което обаче също ни удря джоба.Потребители алармират, че грамажът и размерът на стоките, които купуват, понижава, а цената им остава същата. Това да вземем за пример се случва с някои пакетирани храни, които преди са били по 250 грама в опаковка, а в този момент са се " свили " на 220 гр. Шоколадови бонбони пък се продават в сякаш огромни кутии, а вътре бройките са по-малко. Някои заведения за хранене също редуцират размера на порциите, които сервират, с цел да компенсират нарасналите си разноски, без да подвигат цените в менюто. " Инфлацията не постоянно се демонстрира единствено в покачване на цените на стоките и услугите. Има и други промени в стопанските взаимоотношения, които произтичат от нея. Това може да бъде така наречен " шринкфлация " - думата идва от " понижаване ". Това е, когато избрани артикули се дават на същата цена в по-малко количество ", изясни макроикономистът Стоян Панчев пред " Стандарт ". Разговорно явлението се назовава и " Тоблерон резултат ", по името на известния шоколадов десерт, чийто размер преди време бил понижен.

Случвало се е и по времето на Виденов

" Ние като консуматори би трябвало да се научим да гледаме цената за кг, а не тази на опаковката ", разяснява ръководителят на Асоциация " Активни консуматори " Богомил Николов пред " Стандарт ". По думите му това се е случвало и преди - при хиперинфлацията по време на ръководството на Жан Виденов. " Сещам се най-малко два образеца. Единият е захарта за еднократна приложимост, която се дава с кафето. Дълги години тя беше 5 грама и 1996-97 година рецесията внезапно направи пакетчетата по-малки, станаха на половина. Сега всеобщо, в случай че се загледате, ще видите, че са по два грама и половина. Същото стана и с киселото мляко към този интервал или малко по-късно -масово от 500 грама млеката станаха 450 или 400 грама, даже има по 380 гр. ", напомни Николов. Като артикул, за който това събитие е доста особено, той показва и шоколадовите бонбони. " Виждате голяма кутия, обаче вътре малко бонбони като тегло. Просто човек не би трябвало да гледа кутията, само че то това ни е в душeвността заложено - в случай че има две кутии на рафта, да вземеш по-голямата. Обаче в нея може да има по-малко бонбони в сравнение с в по-малката кутия. Трябва да гледаме по-прецизно и по-внимателно ", прикани той. По думите му по закон е наложително, в случай че стоката не е опакована авансово, цената в магазина да се изписва на кг, литър или друга кръгла единица. Често това се показва и при разфасоване - да вземем за пример, в случай че имате опаковка от 300 грама, долу написа и каква е цената на кг. Това не е наложително обаче при опакованите артикули.

Как го регистрира статистиката

При изчисляването на инфлацията, както и актуализиране на потребителската кошница се взема под внимание и намаляването на опаковките и грамажите, обясниха от Националния статистически институт пред " Стандарт ". Някои икономисти обаче считат, че тези феномени мъчно могат да се заловен от формалната статистика, а действителната инфлация е по-висока от формалната все още от 3,7%. " Всички статистически институти се пробват да заловен тази шринкнфлация, тъй като регистрират размера на опаковките и би трябвало да регистрират и размера на порционите в заведенията. Истината обаче е, че това е много мъчно механически. Имаме много доказателства от разнообразни елементи на света, че даже добре работещите статистически институти не постоянно съумяват да ги отчетат.Вижте да вземем за пример градския превоз - подвигна се цената на електричеството, а цената на билета не се увеличи. Намаляха тролеите и трамваите -вече минават по-нарядко. Това на процедура отново е инфлация, която няма по какъв начин да бъде регистрирана от Национален статистически институт ", уточни Стоян Панчев от Експертния клуб по стопанска система и политика.

Влошава ли се качеството

Скритата инфлация има и други проявления. Едно от тях е събаряне на качеството - по този начин нареченият " ерзац ". Той също е прочут от най-различни епизоди на инфлация през XX век. Особено публикуван е бил по времето на немската хиперинфлация и оттова идва и думата " ерзац "., изясни Панчев. Като актуален образец той дава предлагането на негодни артикули в комерсиалната мрежа. " Купувах гъби, опаковани в тарелка от магазин, където постоянно пазаря. Последните два пъти обаче се оказа, че не стават и ги изхвърлих ", описа той.Според Богомил Николов точно утежняването на качеството е по-големият проблем, който от време на време мъчно може да бъде видян. Най-уязвими са стоките, чиито съставки нарастват, а в това време могат да се намерят евтини заместители. Като образец той даде салата " Снежанка " без кисело мляко или пък майонеза без яйце. " Защо да слагаш яйца, откакто са скъпи, а имаш сурогат. По същия метод са шоколадите, за които какаото е скъпо. Там има какаова пудра, която е по-скъпа и какаов крем, който е по-евтин ", изясни ръководителят на " Активни консуматори ". По думите му наклонността да се търсят евтини заместители е в целия свят, а не присъща особено за България. " Има една голяма промишленост, най-много в Швейцария, само че и в Съединени американски щати, която бълва всевъзможни хранителни добавки и заместители, които могат да възпроизведат всевъзможен усет. Например, в случай че желаете усет на ягода, ви го обезпечават и той по-силен от оригинала. Ако вземете 100 души и им дадете един сладолед с ягода и един с подобен " ягодов " сироп, мога да се обзаложа, че 95 от тях ще предпочетат изкуствения, тъй като има по-силен усет. Когато тази промишленост бъл ва такива евтини съставки, заместители, оттова нататък за технолозите е доста елементарно да вършат всевъзможни вълшебства ", изясни Николов.    

Черният пазар

Друго нещо, с което българите сме добре осведомени в нашата история на инфлацията, това са дефицитите, показва Стоян Панчев. В един миг, в случай че не може да се разреши цената да тръгне нагоре съгласно пазарното равнище и се задържа изкуствено, това води до унищожаване на част от стоките от формалния пазар и раждането до черен пазар. Ефектът от това нещо е, че се редим на дълги опашки, с цел да вземем стоките на публични цени.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР