Електрическият автомобил на Хенри Форд и Томас Едисон. Още през

...
Електрическият автомобил на Хенри Форд и Томас Едисон. Още през
Коментари Харесай

Електрическият автомобил на Хенри Форд и Томас Едисон

Електрическият автомобил на Хенри Форд и Томас Едисон . Още през 1903 година Хенри Форд е наясно, че неговият другар Томас Едисон опитва с акумулаторна технология за транспортни средства. Но едвам през 1914 година, Форд стартира намерено да работи върху на ниска цена електромобил.

През 1896 година Форд участва на конгрес на Асоциацията за осветяване на Едисон, извършен в хотел Oriental на Манхатън Бийч в Бруклин, Ню Йорк. Така стартира историята на тяхното другарство, резултат от което е взаимно основаният електромобил .

На конгреса Форд се среща със своя воин от младостта – Томас Едисон. Хенри работи като инженер за Edison Illuminating Company от 1891 до 1899 година, само че не е имал опция да се срещне персонално с него до 1896 година По-късно стават положителни другари и даже имат къщи в един регион.

През 1896 година, когато Хенри Форд за първи път кара своето ATV по улиците на Детройт, той работи за Едисон. Няколко месеца по-късно, когато най-сетне се срещат, Едисон приканва Форд да продължи с проектите си за бензинова кола. На фотографията по-долу е Хенри Форд и брачната половинка му в първата му четириколка Ford:

По-късно Едисон и Форд вземат решение да обединят напъните и знанията си и да основат на ниска цена електромобил. Всъщност Едисон има редица патенти, свързани с електрическото транспортно средство, в това число електрически генератор или мотор (1884 г.), средство за задвижване на електрически транспортни средства (1891 г.), реверсивна галванична батерия (1900 г.), електрод за батерии (1901 година ), алкална батерия (1904 г.) и електрическа система за коли (1912 г.).

В същото време Форд основава едноименната си автомобилна компания . Единственият проблем, с който се сблъскват, е по какъв начин да измислят най-издръжливата батерия в света. Както споменахме по-рано, Едисон към този момент е изобретил алкалната акумулаторна батерия през 1901 година и прекарва доста години в усъвършенстването й, преди да я сложи в електрическата кола на Едисън от 1912 година

Недостатъкът на батерията на Edison била цената, което довело до доминирането на нискокачествената оловно-киселинна батерия, която към момента се употребява през днешния ден, и в последна сметка до развиването на няколко други химии на никелови акумулатори. Въпреки това батерията на Edison се трансформира в най-печелившото откритие на Томас Едисон, с необятно публикувано потребление в минните лампи и железопътната сигнализация.

Автомобилът Edison-Ford трябвало да коства сред $500 и $750, с 50 до 100 благи с едно зареждане. Но проектирането и построяването на кола не е елементарно.

Едисон съумява да построи три коли, едната от които кара от Шотландия до Лондон, зареждайки я по пътя. Изобретателят споделя, че електричеството е бъдещето, защото “цялото масло ще бъде изпомпано от земята ”. Електрическият му автомобил, който бил с две 15-волтови акумулатори и 30-волтов електромотор, можел да доближи скорост до 45 километра в час, което е впечатляващо за времето си.

В изявление пред авторитетния,,Ню Йорк Таймс “, той признал, че се готви да пусне в продажба наличен актуален електрически автомобил с батерия от ново потомство . Тази батерия към този момент е в наличност, и тя ще преобърне визиите на публиката за опциите на новите технологии ”. Минало време, само че обещаният автомобил-чудо Edison-Ford не се появявал.

Смята се, че петролните картели са осуетили Форд и Едисон и са ги принудили да се откажат от плана. Цеховете на Едисон в Уест Ориндж са унищожени от пожар през декември 1914 година и планът се разпада.

 

 

 

 

Електрическият автомобил на Хенри Форд и Томас Едисон

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР