Гражданското сдружение Изправи се. БГ с лидер Мая Манолова заяви,

...
Гражданското сдружение Изправи се. БГ с лидер Мая Манолова заяви,
Коментари Харесай

Мая Манолова видя откровен саботаж за изборите

Гражданското съдружие " Изправи се. БГ " с водач Мая Манолова съобщи, че не се постанова " отваряне на Изборния кодекс ". На срещата участваха и представители на Отровното трио.

Мая Манолова подсети, че хората на площадите поискали незабавна оставка на държавното управление, само че в този подтекст на митинги датата 28 март е разумна и безусловно подобаваща. Ние следим деликатно консултациите с виновните институции и сме шокирани от лицемерието, неналичието на отговорност и цялостната абдикация на виновните институции за организацията на идния избор, посочи тя.

" Налице е прям бойкот ", уточни Манолова. Тя даде образец, че няма контракт и доставени машини за изборите, не било ясно по кое време и по какъв начин щели да бъдат доставени, нямало логистика, нямало методика за узаконяване на машините, правила за гласоподаване, няма хигиеничен протокол за метода на безвредно осъществяване на изборите, разяснява news.bg.

Затова съгласно Манолова желанието на институциите, въпреки и декларативно, за избори на 28 март, отдалечава действителната дата за изборите. Те искрено саботират организацията, повтори тя, визирайки Министерски съвет, Народно събрание, ЦИК и Държавната организация за " Електронно ръководство ".

" Единствените гаранти за честния избор оставате вие, господин президент, и българските жители " безапелационна бе Манолова и настоя за основаване на паралелна гражданска ЦИК, която да следи изборния развой, резултатите от гласуването и която да направи редом преброяване на вота на хората.

По думите на Манолова има текстове в Изборния кодекс, които дават правото да се следи и да се излъчва в обществените мрежи броенето на бюлетини.

" Господин президент, подвеждат ви, че е належащо преброяването на разписките по партии и преференции. Броенето на разписките обезсмисля машинното гласоподаване и затормозява процеса, а това, което би трябвало да се направи, е на инцидентен принцип, извадково преброяване на разписките и част от това, който е подаден посредством машинно гласоподаване ", означи Манолова.

Тя уточни, че в случай че депутатите пристъпят към смяна на Изборния кодекс, от " Изправи се. БГ " ще упорстват за въвеждане на гласоподаване по пощата за хората под карантина, за хората в чужбина и за сънародниците ни във Англия.

Адвокат Николай Хаджигенов от " Отровното трио " уточни, че честните ибори, проведени от ГЕРБ, било една фантазия, фантазия. Ако не се организираме, няма да има почтени избори, а ГЕРБ на квадрат, счита Хаджигенов. Според него казусът с карантинираните и болните хора, както и с българите в чужбина може да бъде решено с гласоподаване по пощата.

Нека в границите на една седмица да бъдат гласувани такива промени, прикани юристът, съгласно който машини за изборите нямало да има, а в случай че имало, щели да бъдат с представителна част.

Арман Бабикян уточни, че в случай че ще се отваря Изборният кодекс, би било много елементарно да се отстранен подписките с персонални данни. Той подчертава за защитата на машините за гласоподаване посредством видеонаблюдение дали някои има достъп до техниката.

Друг проблем, който открои Бабикян, е кое предписание на извършват покровителите и наблюдаващите. Последното му предложение е за членовете на СИК да участват на изборите при изискване, че бъдат имунизирани.

Президентът Румен Радев съобщи, че от ЦИК отказали с техни правила да регламентират посочените неща от Манолова. За чужбина гласуването по пощата си коства, посочи държваният глава, съгласно който регистрацията на хората под карантина и в изолираност би станало мъчно за няколко дни.

Радев счита, че също би било добре членовете на СИК да бъдат имунизирани. Много въпроси, които сме сложили, все още нямат отговор, призна президентът и прикани да не се насажда съмнение към машинния избор.

Нека да работим за по-голямо доверие към машините, настоя Румен Радев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР