Гражданските войни в Сирия и Йемен, заедно с връщането на

...
Гражданските войни в Сирия и Йемен, заедно с връщането на
Коментари Харесай

Коя държава печели най-много от войните по света

Гражданските войни в Сирия и Йемен, дружно с връщането на съперничеството сред великите сили Съединени американски щати, Русия и Китай, доведоха до превръщане на съществено внимание върху международната търговия с оръжие, заяви Би Би Си, представен от Дарик.

И не е изненадващо, че това е процъфтяваща световна промишленост, като общата интернационална търговия с оръжие през днешния ден възлиза на към 100 милиарда $ годишно, споделя Питер Веземан, старши откривател в Международния институт за проучване на мира в Стокхолм (Sipri).

Според последните данни на мозъчния концерн огромните продажби на оръжие през петте години до 2017 година са били с 10% по-високи спрямо 2008-2012.

Съединените щати усилват своята преднина като експортьор на оръжие номер едно в света, прибавят от Sipri. Съединени американски щати в този момент правят 34% от всички продажби на оръжия в международен мащаб, което е нарастване спрямо 30% преди пет години и в този момент те са на най-високото си равнище от края на 90-те години на предишния век.

"САЩ са отворени за доставка на оръжие на огромно многообразие от получатели и има огромен брой страни, подготвени да придобият оръжие от Съединени американски щати ", споделя Веземан.

Износът на оръжие от страна на Съединени американски щати е с 58% по-висок от този на Русия, вторият по величина експортьор в света. И до момента в който износът на оръжие в Съединени американски щати се е нараснал с 25% през 2013-17 година спрямо 2008-12 година, износът на Русия е намалял със 7,1% през същия интервал.

Страните от Близкия изток са измежду най-големите клиенти на Съединени американски щати - Саудитска Арабия е отпред на листата, като районът като цяло съставлява съвсем половината от износа на оръжия в Съединени американски щати през интервала 2013-17.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР