Гражданските организации и официалните институции трябва да работят заедно и

...
Гражданските организации и официалните институции трябва да работят заедно и
Коментари Харесай

Екоминистърът: Ако водата е мръсна, не пишете в социалните мрежи, а питайте РИОСВ

Гражданските организации и формалните институции би трябвало да работят дружно и данните от изследванията им да се съпоставят, а не да се има вяра на субективни прекарвания и обществени медии. Това беше акцент в изявлението във Варна на министъра на околната среда и водите Юлиян Попов, който разяснява публикуваните данни от изследване на Софийския университет и " Активни консуматори ".

Според Попов самостоятелните проблеми не трябва да водят до генерални изводи и уточни, че Министерството на здравеопазването е изяснило в детайли каква е обстановката.

Юлиян Попов се опълчи главно на създавани от обществените мрежи настройки с уверението, че през вчерашния ден е плувал в морето край Варна един час и " беше прелестно ". Иначе увери, че е безспорен последовател на интензивността на жителите и гражданските организации, а " обективността на резултатите би трябвало да се дискутира със съответните институции, които вършат проучванията по открита методология.

Не е работа на Министерството на околната среда и водите да крие данни, с цел да разпространява туризма, съобщи Попов, твърдейки че районните дирекции не крият данни за замърсяването. Той добави, че има доверие в инспекциите по места, защото те си правят работата.

По време на брифинга в БТА-Варна интензивно се задаваше въпроса за замърсяването с мокри кърпички, а шефът на Регионалната ревизия по околната среда и водите Ерджан Себайтин призна, че проблем с тях има всяка година.

Също по този начин точките за регулярно наблюдаване на морската вода за замърсяване от повредата на язовир Нова Каховка ще бъдат понижени, защото до този миг мониторингът демонстрира, че замърсяване няма. Следи се за съществуване на тежки метали, пестициди и, нефтопродукти. Началникът на Басейнова дирекция " Черноморски регион " Явор Димитров добави, че към днешна дата няма превишаване по нито един от изследваните от специалистите индикатори. Той посочи, че е направена експедиция по цялото българско крайбрежие и данните от всички пунктове за набиране на проби са напълно в норма. По Северното Черноморие пунктовете са три - Дуранкулак, Шабла и Калиакра.

Във Варна бе показан отчетът на Института по океанология към Българска академия на науките за актуалното положение на околната среда в морето и пред български бряг. Според министър Юлиян Попов доста постоянно се реагира на държанието на обществените медии, на моментните настроения, а би следвало при създаване на дълготрайни политики да се стъпва на научните проучвания, като това, което бе показано през днешния ден във Варна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР