Граждански активисти от групата за защита на Синеморец и Природен

...
Граждански активисти от групата за защита на Синеморец и Природен
Коментари Харесай

Мобилен екип да лови вандалите на плаж Липите, искат екоактивисти

Граждански деятели от групата за отбрана на Синеморец и Природен парк Странджа – оферират просто и дейно решение за усилване на контрола за с пазването на природозащитното законодателство в крайбрежната част на Политическа партия „ Странджа “. 

В основата е основаването на мобилен екип, който постоянно да обхожда застрашените местности, да " лови " и глобява на място нарушителите. 

Изготвянето на предложението е подбудено от многочислените вандалски нападения - изключително в региона на плаж Липите. Плажът е ограден напълно от Защитена местност „ Силистар “, а забраната за нахлуване на МПС постоянно се нарушава. Не са необичайност и нарушаванията в Защитена местност „ Устие на река Велека “. Въпреки множеството сигнали откритите и глобени извършители се броят на пръстите на едната ръка. В Годишния отчет за положението на околната среда за 2021 година (достъпен на сайта на Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас: ) са посочени единствено 2 взаимни инспекции на чиновници на ДПП Странджа и бургаската дирекция по горите. Две за цяла година - повече от смущаващо е. 

Подобряването на контрола може да стане, без да се постанова разкриване на нови щатни работни места и без да натежава на бюджета. Просто е належащо да е направи актуализация на длъжностните характерности на избрани чиновници на институции, които по този начин или другояче имат контролни функционалности. 

Така още от 1 юли може да се образува обходен екип, който постоянно да инспектира крайбрежната част на Политическа партия Странджа, изключително в предпазените местности „ Устие на р. Велека “ и „ Силистар “, местностите Поляните и Бутамята, плаж „ Липите “ и други През дейния туристически сезон (от 1 юли до 30 септември) този екип от двама души - представители на районната екоинспекция в Бургас и на парка Странджа, да извършва теренни обходи. За резултатите от всеки обход ще се сформира взаимен констативен протокол, копия от който да се пращат в РИОСВ-Бургас и ДПП Странджа. При установени нарушавания на Закона за предпазените територии и Закона за биологичното многообразие следва нарушителите да бъдат глобени с акт на място.

 

ПОДКРЕПА

Предложението е прегледано и утвърдено от всички организации, дейни по тематиката за опазването на Синеморец и Странджа. Сред тях са WWF България, Асоциацията на парковете в България, „ Зелени закони “, Коалиция „ За да остане природа в България “

То е изпратено до министъра на околната среда Борислав Сандов и до шефа на Изпълнителната организация по горите Филип Ковашки. Очакванията са да бъде прегледано в най-кратък период. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР