Граждани предадоха големи количества пластмаса по време на седмото издание

...
Граждани предадоха големи количества пластмаса по време на седмото издание
Коментари Харесай

Тонове пластмаса за рециклиране бяха събрани в акцията "Книги за смет"

Граждани предадоха огромни количества пластмаса по време на седмото издание на " Книги за боклук ". Според уредниците тази година посетителите на събитието са били двойно повече спрямо предходната. Точна информация за събраните количества и участниците ще бъде публикувана по-късно.

За първи път в градовете е имало по два пункта за събиране на отпадъците и раздаването на книги. В София, Пловдив, Бургас, Стара Загора и Велико Търново хората имаха опция да получат ново издание, в случай че дават 1 или повече кг пластмаса.

 Всеки донесъл 1 или повече кг пластмаса получи нова книга в книжен или електронен вид.
© "Книги за боклук "

Всеки донесъл 1 или повече кг пластмаса получи нова книга в книжен или електронен вид.

" Във всички градове имаше огромен интерес към акцията. В Бургас да вземем за пример, тази година бяха извънредно дейни. През последните години в Пловдив и Велико Търново броят на контейнерите за разделно събиране на боклуци доста набъбна и там се рециклират големи количества пластмаса на година. ", разяснява Марияна Добрянова, която е измежду уредниците на " Книги за боклук ". Според нея посетителите най-често носят опаковки от храни, безалкохолни питиета и артикули от бита.

 Основен сътрудник на събитието тази година беше Kaufland България.
© "Книги за боклук "

Основен сътрудник на събитието тази година беше Kaufland България.

Организаторите описаха още, че в предишното, когато самодейността не е била толкоз известна, жителите са участвали най-много тъй като ще получат нещо гратис в подмяна. Днес обаче, обстановката е друга и обществото показва заинтригуваност към опазването на околната среда. По данни на Евростат за 2016 година България е на 4-то място в Европа по индикатор преработване на пластмаса, а сходни акции са с съществена заслуга за това.

Книгите, които посетителите получиха бяха в книжен или електронен вид, обезпечени от издателство " Smart books ". Сред тях са 4 детски заглавия на приключенска тема, както и 2 издания за възрастни. " Най-голямата част от посетителите ни бяха фамилии. Основната ни цел е да възпитаме децата да се отнасят отговорно към природата. ", добави Марияна Добрянова.

В бъдеще уредниците възнамеряват да осведомят хората по какъв начин да заобикалят потреблението на пластмасови произведения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР