Градовете по света са голям двигател на вредните емисии, които

...
Градовете по света са голям двигател на вредните емисии, които
Коментари Харесай

ООН: Градовете са двигател на вредни емисии, но са и решение за намаляването им

Градовете по света са огромен мотор на нездравословните излъчвания, които замърсяват планетата, само че могат и да играят значима роля в оправянето с изменението на климата в близко бъдеще, съобщи Ройтерс.

Учени от Организация на обединените нации в понеделник изложиха способи за преодоляване на излъчванията и ограничение на изменението на климата, в това число глава за дейностите, които градостроителите могат да следват.

Докладът на Междуправителствената група по изменение на климата откри, че градската инфраструктура и действия предизвикват към две трети от днешните излъчвания.

Това значи, че градовете евентуално могат да " решат две трети от казуса и това е много вълнуващо ", сподели географът от Йейлския университет, Карън Сето.

Много градове към този момент работят. Лондон вкара такси за мощно замърсяващи транспортни средства в центъра на града, а Париж забрани дизеловите коли.

Други дейности, които градовете могат да подхващат, включват възстановяване на енергийната успеваемост в постройките, планиране на улици, с цел да се избегнат тапите, засаждане на „ зелени покриви “ и включване на повече паркове и дървета, които оказват помощ за премахването на някои излъчвания на въглероден диоксид, се споделя в отчета.

Препоръчва се обмисляне на гъстотата на популацията, с цел да се предотврати разрастването на селските и крайградските региони, което е по-малко енергийно дейно и унищожава естествените местообитания.

„ 21-ви век ще бъде градският век, дефиниран от голямото повишаване на световното градско население “, се споделя в отчета. Около 55% от международното население живее в градове през 2018 година, като се чака цифрата да скочи до 68% до 2050 година - като азиатските и африканските градове означават най-голямо нарастване.

Благоприятните към климата градски политики, също ще подобрят публичното здраве посредством понижаване на замърсяването на въздуха, се споделя в отчета.

За да има късмет светът да ограничи световното стопляне до 1,5 градуса по Целзий (2,7 градуса по Фаренхайт) от прединдустриалните равнища, градовете би трябвало да работят бързо - и финансирането ще би трябвало да бъде засилено доста, се споделя в отчета.

Градовете през 2020 година са виновни за до 72% от световните излъчвания на парникови газове, по отношение на 62% през 2015 година

Трябва да се подхващат дейности, в противоположен случай излъчванията могат да се удвоят.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР