Градостроителите превръщат гражданите на София в кокошки, предупреждават от неправителствената

...
Градостроителите превръщат гражданите на София в кокошки, предупреждават от неправителствената
Коментари Харесай

Референдум за Борисовата градина - иначе ще имаме зеленина по норма за една кокошка

Градостроителите трансформират жителите на София в кокошки, предизвестяват от неправителствената организация " Граждани за София ".. Това заяви арх. Димитър Димитров от неправителствената организация " Граждани за София " на конференция в Българска телеграфна агенция в отбрана на Борисовата  градина от готвения за нея обстоен организационен проект.
По думите му, преди 2000 година, по тогавашния Закон за териториално и селищно устройство (ЗТСУ) и по предходния Общ организационен проект на града, се е предвиждало най-малко по 25 кв. м. обществена зеленина на гражданин, а за жилище - 16 кв. м., само че съгласно актуалния Закон за устройство на територията (ЗУТ) тези нормативи отпадат и се приема норматив за градове с население над 200 000 поданици, какъвто е освен София - според признатите устройствени проекти. " Устройственият проект на София за зелената система на града, какъвто е готвеният Подробен устройствен план на Борисовата градина под управлението на арх. Атанас Ковачев, планува 3.35 кв. м. обществена зеленина, а за регион " Люлин " - 0.75 кв. м., колкото е условието за една кокошка в Европейски Съюз да бъде щастлива ", посочи арх. Димитров.
Проектът за Подробен устройствен план на Борисовата градина, представян от радетелите му да " закостенял организационен проект ", по думите на арх. Димитров е " най-глупавият и неустройствен план " .

Този Подробен устройствен план е снимане на съществуващото състояние, отразено върху влязлата в действие кадастрална карта. На общественото разискване се говореше за парцели, за далавери, само че не и за Борисовата градина като парк, като концепция за парк, който да е част от Югоизточния зеленя чеп.
Той посочи, че последователно ръководещите посредством промени в статута на територии от Борисовата градина са уредили бъдещо строителство и огромни площи са отпаднали от парка.
" Преди кметуването на ГЕРБ Борисовата градина е представлявала към 4000 кв. м, само че за десетина години, както демонстрира в този момент този Подробен устройствен план с към 500 - 600 декара е намаляла територията на парка ", уточни Димитров. " Една от първите работи, с цел да се отмете и върне реверанса на компаниите, помогнали за триумфа на първото кметуване на настоящия министър председател, е, че в езерото " Ариана " се появиха обекти... това продължи и по-нататък с нова мощ и всички  опити да изчезне къпалнята " Мария Луиза ", Летният спектакъл и други апетитни обекти, каквито бяха базите на Озеленяването и други територии, станали владеене с решение на Общинския съвет на така наречен Софийски парцели и Спортна София ", уточни Димитров. С решението от 2009 година на Общия организационен проект Борисовата градина беше сведена до една вътрешноградска градина с много комплицирана орис.

За тези десетина години към парка бяха вложени много пари - реконструкции на бул. " Цариградско шосе " от " Орлов мост " до " Плиска ", островчето до Телевизионната кула, естакади при " Семинарията " и нахлуване в частта на Борисова градина, която на времето се водеха " Погребите ", откъсването на " София ленд "... без да се планува и направи връзка сред частите на парка - да се потопи алея " Яворов ", да се оправи сектора от бул. " Драган Цанков " до парк хотел " Москва " и да се сътвори една добра пешеходно-велосипедна мрежа. Сега под мотото че влиза в контура на НПЗ " Витоша " - " Хладилника ", в региона на някогашния кучкарник, който общината ползваше стартира интензивно строителство за повече от 12 - 15 000 жители, уточни още Димитров.
Той се усъмни в декларираното от кметицата на София Йорданка Фандъкова, че била против строителството в Борисовата градина и заяви, че на последното съвещание на държавното управление на ГЕРБ при подаването на втората оставка, на което е участвала, бил изменен статутът на терена на стадион " Българска войска " от обществена държавна благосъстоятелност в частна държавна благосъстоятелност . " Кога кметът на града приказва истината? Присъства на съвещание, на което се взема едно убийствено решение за Борисовата градина - от публично-държавна в частна държавна благосъстоятелност... ", посочи в неразбиране Димитров. 
Той уточни още, че зони за спорт и атракции би трябвало да се вършат в отвън селищни територии и че . " Общинските съветници и кметът на София си измиват ръцете, казвайки на жителите да дават оферти, тъй като по-късно ще бъдат гледани от същите хора и ясно какво ще е развиването им ", разяснява той. Началото на игрището е от 1922 година, означи той и цитира архивите, че " на членовете на Българския народена и състезателен съюз и на първото българско колоездачно сдружение се отпуска място за безконечни времена в местността „ Пустинята “. По-натък в решението, което се взема от премиера Борисов, описа Димитров - " се споделя, че собствеността на парцела се преобразува в частна държавна и попада в новото сдружение „ Сердика спортни парцели “ и разяснява, че " всички общински препоръки са страхотни майстори в прехвърлянето на благосъстоятелност в общински сдружение и техни производни ".
" Граждани за София " упорстват за ново задание и нов план , който да сплотява обособените елементи на парка (сега разпокъсани в три региона, без връзки посред им от пешеходни и велоалеи)  и възобновявайки Югоизточния зелен чеп на София да свързват Борисовата градина с Витоша.

Цялата благосъстоятелност на парка да бъде трансформирана в обществена общинска благосъстоятелност, упорства организацията и ще предложи референдум. " Условията да бъдат: парк с същински спокойни алеи, предпазени от звук и с доста вода във всичките й проявления – целогодишно течаща, радваща и създаваща успокоение. Обратно на протичащото се – боязън да се влезе в паркови територии, обекти с липса на съответна функционалност на остарели апетити към прилагане на териториите за непаркови цели ", посочи Димитров. Това задание би трябвало, разясни още той - да бъде направено и в изискванията на 6 месеца без присъединяване на Общинския съвет и кмета на София. " Тези две институции да не вземат никакво отношение по разработване на плана за парка Борисова градина – зелен чеп на София ", безапелационен е Димитров. Задължително изискване е това задание да бъде направено от жителите, акцентира той и съобщи, че чака с референдума да бъде длъжен Народното събрание да трансформира цялата територия от езерото " Ариана " до Околовръстния път през зоопарка в обществена общинска благосъстоятелност.
" Да се одобри задание и бюджет за осъществяване на Югоизточния зелен чеп, с цел да могат в избрани дни походите, които на времето Алеко е провел и правел през Градската градина, " Ал. Невски ", паметника на Съветската войска, някогашния " на Свободата " до полите на Витоша и връх " Алеко " да стане обичаен поход и целогодишно в тази паркова конюнктура хората да се усещат умерено, уютно и в цялостно прикосновение с въздуха и водата в четирите ни сезона ", разясни концепцията Димитров.
" Конституцията услужливо дава опцията на всички държавни управления да унищожават държавното и на всички общински препоръки да унищожават общинското, тъй като там са по партийни квоти едни хора, събрани по ползи и нито едно решение не е в обществена изгода ", разяснява Димитров. " Затова, когато собствеността е публично-общинска, са задължени да не се прикриват и ще има цивилен надзор ", надява се той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР