Градът е избран заради виоката технологична подготовка на инженерите от

...
Градът е избран заради виоката технологична подготовка на инженерите от
Коментари Харесай

Siemens отваря инженерен хъб във Варна през есента

Градът е определен поради виоката софтуерна подготовка на инженерите от Техническия университет, изяснява Теодор Маринов, който ръководити две от направленията в структурата на " Сименс България "

[Shutterstock] Още по тематиката
Как се прави промишлен парк: урокът Шумен

Успешното партньорство сред частен бизнес и община през последните години притегля от ден на ден нови производства
10 юни 2018
Голямата промишленост на дребната Девня

Богатството на първични материали и съществуването на пристанище вършат града положително място за базовите производства
10 юни 2018
IT сърцето на циментовия цех

" Девня цимент " прави IT център във Варна, с цел да обслужва всичките 60 страни, където работи групата HeidelbergCement
10 юни 2018
Въздушната вяра на Варна

Нискотарифните полети ще доведат до растеж на туризма, въпросът е дали ще разширят късия сезон
9 юни 2018
Елате, нови варненци

Младите хора от по-малките селища в Североизточна България са главните купувачи и наематели на градски жилища във Варна
9 юни 2018
Надеждите на Варна: low-cost, електробайкове и един талян

Подобряване на инфраструктурата, привличане на IT вложители и основаване на зелена градска среда са във фокуса на локалните управляващи
8 юни 2018 Статията е част от специфичното издание на " Капитал Градовете: Варна ". Всички текстове по тематиката може да откриете тук.

Германският тръст Siemens възнамерява да открие през есента на 2018 година във Варна инженерингов хъб за планиране и модернизиране на системи за потребностите на автомобилостроенето. Той ще обслужва автомобилната промишленост, като в него ще се създават и внедряват системи за произвеждане и автоматизация, излиза наяве от обява в корпоративния уебсайт на компанията.

" Голяма част от водещите немски производители на коли като " Фолксваген " и " Мерцедес " употребяват точно системи, основани на съставни елементи и контролери на Siemens ", сподели Теодор Маринов, който е началник на две от направленията в структурата на " Сименс България " - " Дигитализирано произвеждане " и " Процесни промишлености и задвижвания ".

Според Маринов инженерите, които следва да бъдат назначени на работа във варненския хъб, ще се занимават с консолидиране и стартиране на софтуера, както и със задвижвания за индустриалните роботи в автомобилните фабрики.

Кадрите вземат решение всичко

Подборът на фрагментите, нужни за работата в новия проектантски център на " Сименс ", е завършил в средата на април, след което е почнала подготовката му. " Хъбът ще бъде във Варна, защото установихме, че там има инженери с висока техническа подготовка, сподели Маринов. Всички хора, които подбрахме за работа по плана ни в града, досега са живели и работили там. Без изключения всички те са приключили варненския Технически университет. "

Сътрудничеството на " Siemens България " с варненския Технически университет е почнало през януари. Тогава са водени и първите диалози за съдействие в региона на подготовката на инженерни фрагменти по автоматизация и роботика, както и на така наречен ECAD системи за планиране на аналогови, цифрови и смесени електрически схеми.

От пресслужбата на образователното заведение оповестиха за " Капитал ", че връзките им с българския клон на немското сдружение имат към този момент няколкогодишна история. Siemens AG е една от фирмите, чийто прибавен програмен продукт се употребява за програмиране на контролери в лабораторията по " Проектиране на системи за автоматизация " на университета. Лабораторията по мехатроника в университета също е оборудвана благодарение на сдружението. Негови експерти вземат участие и в проверяващата и изпитната комисия по специалността " Siemens PLC технологии за ръководство ".

Роботите, които сглобяват " Мерцедес "

" Въпреки това всички определени за работа в хъба във Варна и сега минават профилирано в допълнение образование, защото в България към момента няма образователно заведение, което да приготвя фрагменти в характерни сфери като създаването на програмен продукт за ръководство на роботи и поточни линии за производството на коли ", сподели Теодор Маринов. От Техническия университет разясняват, че връзките им с българския клон на немското сдружение имат към този момент няколкогодишна история.

Първата част от тренинга се организира в центъра на " Сименс България ". Втората ще бъде проведена в районната централа на компанията в Линц, Австрия, където инженерите ще бъдат подготвени за програмиране на роботите Kuka, с които се прави роботизираното сглобяване на купетата за колите " Мерцедес ".
Освен инженери за работа в хъба във Варна " Siemens България " е подбрала и хора с опит в логистиката, системите за ръководство на процеси (т.нар. ERP системи), както и в изнасянето на бизнес услуги. Те също ще преминат курсове за освежаване на езиковата подготовка по британски и немски.

" Проектантският ни център ще бъде ситуиран в базата на компанията ни във варненския " Бизнес парк ", с който работим от години, сподели Теодор Маринов. Там от още от откриването му са основани районните ни търговски и сервизни звена. В момента разширяваме офисите си и работим по оборудването им ".

И още един хъб в България

Втори хъб на " Сименс " през есента на 2018 година ще бъде открит и в София като на работа ще бъдат назначени още 12 – 15 експерти. Там ще се обработват потребителските поръчки на компанията в направленията " Дигитализирано произвеждане " и " Процесни промишлености и задвижвания " за целия район Централна и Източна Европа. Центърът в София ще обслужва на родните им езици клиенти от 10 страни. Така екипът на Siemens в България, който сега е към 500 души, ще се усили с още към 30 индивида. 140 години наличие в България

През тази година Siemens отбелязва 140 години в България. В момента за българския й офис чиновниците работят в девет посоки – автоматизация, сградни технологии, задвижващи технологии, енергетика, опазване на здравето, превоз, финансови услуги, артикули и услуги за крайния консуматор. Служителите са ситуирани в завода в Правец, който създава измервателна инсталация за артикули високо напрежение, и в два центъра в София и Пловдив.

Данни на " Сименс България " демонстрират, че през 2016 година компанията има доходи от 100 млн. лева и облага от 11.2 млн. лева В здравната дивизия на сдружението Siemens Healthcare у нас работят 28 души. Тя предлага високотехнологично съоръжение на лечебни заведения и медицински центрове и цялостни решения за тяхната работа. През 2016 година здравният офис е осъществил продажби на стойност 14.5 млн. лева, като облагата от тях е 1.1 млн. лева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР