Готвенето с мазнина добавя огромно количество допълнителни калории на храните,

...
Готвенето с мазнина добавя огромно количество допълнителни калории на храните,
Коментари Харесай

Как да готвим с по-малко мазнина

Готвенето с лой прибавя голямо количество спомагателни калории на храните, даже и на тези които са с ниско наличие на мазнини. Всяка спомагателна чаена лъжичка лой е към 45 калории и 5 грама мазнини. Например три супени лъжици олио в салатата могат да прибавят близо към 300 калории на салата. Представете си единствено какъв брой грама мазнини има в пържените картофи! Ето няколко трика за това по какъв начин да намалите мазнините при готвене.

1. Използвайте спрей за готвене вместо масло или олио, или най-малкото избирайте течните масла пред твърдите мазнини (за предпочитане рапично олио или зехтин).

2. Избирайте в допълнение постно месо и пилешки гърди без кожа.

 Олио

3. Обрязвайте всички забележими мазнини от месото.

4. Печете месото на скара, грил, задушавайте го. Приготвяйте зеленчуците на парна баня, варете яйцата вместо да ги пържите. Сотирането е един от методите да готвите с минимални количества лой.

5. Изцеждайте мазнините от варените и печените меса, като ги поставяйте след подготвяне върху кухненска хартия.

6. Използвайте повече зеленчуци, фасул или пълнозърнести храни, с цел да замените частта от наличието на мазнини в месото.

7. Потапяйте пилето и рибата в галета, вместо в брашно и ги печете, вместо да ги пържите.

8. Изберете салами направени от пиле или пуйка вместо от свинско или говеждо месо.

9. Използвайте едно яйце и два белтъка в обичаните си ястия с яйца или сладкиши, или намалете мазнините и холестерола изцяло благодарение на яйчени заместители.

 Зеленчуци

10. Замествайте две месни ястия всяка седмица с рибни или вегетариански ястия.

11. Използвайте пилешки бульон без мазнини или артикули без наличие на мазнини, като картофено пюре, супи, сосове и яхнии.

12. Опитайте да употребявате обезмаслено кондензирано мляко в крем-супи и гювечи, вместо сметана.

13. Използвайте билки, подправки и салса за ароматизиране на храната си.

Вместо да употребявате масла и мазнини, използвайте доста подправки и гответе с ароматизирани течности като бульони, доматен сок или вино. Подслаждайте ястията с пресни плодове. За да останат ястията ви с ниско наличие на мазнини, високо наличие на фибри, вие би трябвало да се научите по какъв начин да вършиме плодовете, зеленчуците, бобът и пълнозърнестите храни с добър усет.

Вашият избор на способ на готвене може да направи огромна разлика в количеството на мазнините, които консумирате. Печете на скара, гответе на пара и варете, вместо да пържите. Използвайте незалепващи съдове за готвене, с тях няма да имате потребност от масло или маргарин, с цел да готвите храната.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР