Готовност за национален протест заявиха представители на Националния браншови пчеларски

...
Готовност за национален протест заявиха представители на Националния браншови пчеларски
Коментари Харесай

Пчелари в готовност за протест

Готовност за народен митинг обявиха представители на Националния браншови пчеларски съюз и Сдружение „ “, заяви БНР.
На конференция през днешния ден от организациите ще показват настояването си за водене на съответна по думите им политика от страна на Министерството на земеделието за проучване на аргументите за високата и измененията в.
" Високата смъртност измежду пчелните фамилии последните години е основният проблем пред нас, този проблем обаче като че ли не съществува пред виновните институции (Българската организация по сигурност на храните), които го изясняват единствено с климатичните аргументи, което е като щрауса, който си е скрил главата в пясъка ", разяснява Сребрин Илиев, ръководител на Националния браншови пчеларски съюз.
По думите му този проблем, с изключение на директните финансови загуби на заетите в бранша, води и до неспособност да се обезпечат пчелни фамилии, които да опрашват културите - това води пък от своя страна до понижаване на биоразнообразието.
" Този развой за повишение на смъртността е годен за всички опрашители (не единствено медоносната пчела) и Европейска комисия го сложи на дневен ред - да опазваме опрашителите ", уточни Илиев.
Илиев сподели още, че сега смъртността е пагубна, тук-там тя е 80 на 100. " За способния орган този проблем не съществува - т.е. ние отново ще получим изказвания, че никой не е записал тази смъртност. А казусът би трябвало да се разпознава.
 Обсъждат дали да отпадне регистрацията на пчелини в кметството Обсъждат дали да отпадне регистрацията на пчелини в кметството
Промени в Закона за пчеларството влизат в дневния ред на Народното събрание на съвещанието през днешния ден, 4-ти февруари, осведоми БГНЕС. Новите текстов...
Според закона за пчеларството не сме ние, които ще идентифицираме тази смъртност. Разбира се, че и пчеларите имат виновност за това, само че страната би трябвало да изготви механизъм и система за разбор на аргументите и обстоятелствата, които довеждат до тази смъртност и да се вземат ограничения. Това разбиране би трябвало даже да се разпише в нормативен документ - смъртност при пчелните фамилии ", уточни още Илиев.
По думите му пчеларите също имат виновност в случаите, когато с това се занимават хора с ниска подготовка, безсистемно хранене с нерегистрирани фуражи, потреблението непозволено на ветеринарно - медицински препарати, част от тях от Турция.
" Ако пчеларите афишират такава смъртност те ще бъдат осъдени, Българската организация по сигурност на храните също няма интерес от оповестяване на такава смъртност, тъй като въз основата на записано пчелно семейство се получава европейското финансиране.
Но към този момент е време да седнем и двете страни на масата и да създадем стратегия за разрешаване на този проблем. Нашите претенции ще ги дадем персонално на министъра на земеделието и храните, в понеделник ще го създадем, тъй като сме подготвени и на разговор ", сподели още ръководителят на Пчеларския браншови съюз.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР