-->- Господин Главчев, на 15 август ставате на 60 г.

...
-->- Господин Главчев, на 15 август ставате на 60 г.
Коментари Харесай

Димитър Главчев на 60: Да работим така, че да не се срамуваме

-->

- Господин Главчев, на 15 август ставате на 60 година Кариерата Ви се е развивала през годините в разнообразни области. Сега, като вършиме равносметка, повече политик ли се чувствате, или повече счетоводител и финансист?

- В политиката са потребни експерти в разнообразни сфери, тъй че одобрявам влизането ми в нея не като обособена работа, а като метод да вложа по-широко опита и познанията си във финансовата и счетоводната област. Политиката ни дава механизмите за това да доближаваме до повече хора и браншове, да работим за възстановяване на работата в тях. В този смисъл не ги разделям, а съчетавам. Надявам се, сполучливо.

- Заемал сте доста високи постове, бяхте и първият човек в страната - ръководител на Народното събрание. Как се опазихте от кавги и злобари, които по нашите ширини не подминават никой, който изпъкне измежду другите?

- По никакъв метод не считам, че съм " изпъквал ", просто в разнообразни моменти съм правил работа, даваща по-голяма гласност. Това те слага повече " в устата на хората ". Чувал съм и отрицателни мнения, само че това е обикновено. Не можем да се харесаме на всички. Ценя да се споделя рецензията непосредствено, само че през последните години като че ли се крием зад анонимността на мрежите. Това не води до нищо градивно. Иначе аз не обръщам огромно внимание на безсмислените мнения, умея да се абстрахирам, тъй че да не обръщам огромно внимание на " хейтовете ". 

- Променя ли се човек когато получи власт и по какъв начин се отрази тя на Вас?

- Категорично не съм се трансформирал и всички мои другари ще потвърдят това. Поддържам контакти с другари повече от 40 години, хора с всевъзможни специалности сме и в никакъв случай не сме се променяли поради " работа ". Приемам назначението ми на тези постове като самопризнание и чест, като метод да оказвам помощ с каквото съм способен. Наистина не виждам причина да се променяме съгласно постове и обстановки.

- Съвсем скоро се заехте с ново занятие - ръководител на Сметната палата. Какво заварихте в институцията и какви са първите Ви усещания?

- За мен това не е оригиналност, тъй като в последните години съм работил в законодателно отношение за работата и на Сметната палата, а като квалифициран експерт-счетоводител и регистриран инспектор се усещам професионално напълно на място. Все още е рано да бъда безапелационен в преценките си, виждам сътрудници, работещи с готовност. Трябва ми още време, с цел да навляза в елементи, само че към този момент нещата се развиват доста добре.

- Каква е визията Ви за тази институция - по какъв начин би трябвало да работи и да се развива тя, с цел да извършва задачата, за която е основана преди 143 година?

- Сметната палата е от старите и уважавани институции.  Основната й функционалност е да пази парите на данъкоплатеца. Тя е самостоятелен орган и каквото мога да оказа помощ за престижа й, ще го направя. Влизам с доста предпочитание да работя в духа  на Закона за Сметната палата. Искам работата ми да е поръчител, че всеки лев на данъкоплатеца е предпазен.

- За да е ефикасна работата на Сметната палата, тя би трябвало да работи с други институции - прокуратура, Национална агенция за приходите, АДФИ. Добра ли е връзката, изключително с прокуратурата, тъй като се появиха изявления в някои медии, че когато Сметната палата даде отчет на прокуратурата, той бива поставян " на трупчета ", губи отминалост, хората не са осведомени какво се случва с обществените финанси и в последна сметка работата на Палатата е била безрезултатна?

- Това са две изцяло самостоятелни институции, Сметната палата дава отчет с констатации, а към този момент дали ще се издигнат обвинявания поради корист, не можем да влияем. Аз няма да  разясня работата на правосъдни органи, само че към този момент направих среща с изпълняващия функционалностите на основен прокурор Борислав Сарафов и считам, че ще си взаимодействаме дейно. Не единствено с Прокуратурата, само че и с останалите институции, свързани с работата на Сметната палата. Разговарям със експерти от разнообразни области, с цел да забележим къде какво може да се усъвършенства.

- Предвиждате ли промени в работата на Сметната палата с депутатите и Народното събрание, още повече, че Вие познавате Народното събрание от вътрешната страна?

- Все още е рано да разясня тази тематика в общественото пространство, към този момент не планувам. Но имам хрумвания за възстановяване на успеваемостта на работата на Палатата, които ще обсъдим първо със експерти вътре в Палатата, а след това с депутати за законодателна самодейност, в случай че се стигни до такава степен. Вие, медиите, ще бъдете навреме осведомени, тъй като аз държа доста на връзката с вас, а посредством вас и с данъкоплатците, които би трябвало да бъдат уверени, че всеки техен лев ще бъде предпазен.

- Предстоят локални избори, Сметната палата играе дейна роля в контрола на изборния развой. Преди последните парламентарни избори, Сметната палата промени образеца на декларациите за дарения, като изиска повече детайлности за дарените средства и донорите, с цел да има по-голяма бистрота на процеса. Предвиждате ли промени в този момент и нужни ли са законодателни промени, с цел да се изсветли този развой и да не се позволява " пазаруване " на кметове и политици?

- Сметната палата не може сама да предотврати това събитие, би трябвало да работим взаимно всички институции. Новите мостри на декларациите за подаяние плануват донорите да дават подробна информация за произхода на даренията си пред Сметната палата. Например, в случай че дарението е от завещание, би трябвало да се уточни годината на придобиването му, тази подробност ще " изсветли " произхода на даренията и донорите. Освен подробното обявление, ще се носи наказателна отговорност при изтъкване на нещо погрешно. По този метод може да се работи в посока попречване на недобросъвестни дарения, дарения със скрити цели. Така се основава по-голяма бистрота, което е от изключителна значимост. И аз считам, че това беше стъпка в вярната посока.

- Предстои Конституционният съд да се произнесе по едно доста значимо за Сметната палата дело - възможно ли е обжалване на заключенията от одитните отчети. Сметната палата е подала своето мнение. Бихте ли обяснили на читателите на " Стандарт " какви са причините срещу допускането на обжалване?

- Основният мотив е, че Сметната палата дава обосновано с одитни доказателства мнение по избраните в закона случаи. Ние даваме нашето умело мнение. По време на самата инспекция заинтригуваните страни могат да дават документи, обяснения, а ние разгласяваме наше без значение, наблягам, без значение мнение. За мен това нарушава нашата самостоятелност да показваме мнения. Надявам се решението на Конституционния съд да бъде в този дух. Становищата на министерството на финансите и професори по административно право са също в тази посока.

- В изявление пред друга медия казвате, че професионално сте си дал отговор на всички въпроси, само че Ви вълнуват философските.  Имате ли отговор на въпроса какво ще оставим на идващите генерации и какво безусловно би трябвало да създадем в този момент за по-доброто бъдеще?

- Всички би трябвало да дадем персонален образец и да работим по този начин, че да не се срамим от дейностите си. Колкото и да Ви звучи като факсимиле, аз съм уверен в това. Аз съм от поколенията, възпитавани да имат морални ориентири, да следваме правила, да имаме убеждения кое е вярно и кое не. Имахме престижи, четяхме доста книги. На това се пробвам да науча внуците си. Знам, че в този момент поколенията са други, че виртуалното пространство изкривява визиите ни и колкото е потребно, толкоз може и да ни обърка. Затова, в случай че мога нескромно да си разреша един съвет - четете. Просто четете книги.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР