Горицветът е билка с красиви цветове, което е много полезна,

...
Горицветът е билка с красиви цветове, което е много полезна,
Коментари Харесай

Горицвет: Вълшебната билка срещу тахикардия

Горицветът е билка с красиви цветове, което е доста потребна, стига да знаете по какъв начин да я употребявате. Горицветът има сърдечноусилващо, успокояващо нервната система и диуретично деяние.

Подобно на листата от аления и вълнестия напръстник горицветът ускорява сърдечните съкращения. Горицветът повлиява удобно деянията на сърдечната непълнота като отоци, зной и цианоза.

Увеличава количеството на урината и успокоява нервната система. Може да го прилагате при хронична сърдечна уязвимост, при нарушавания на сърдечния темп, сърдечна невроза и епилепсия.

Лечители от националната медицина предлагат да се пие запарка от горицвет при атеросклероза, при болки и отичане на стомаха и червата. Горицветът се събира при започване на цъфтежа до образуването на първите плодчета.

Използва се надземната част на растението. Има летен горицвет, който е с по-големи размери на стъблото и с по-малки венчелистчета, не трябва да го смесвате, тъй като той съдържа доста по-малко количество сърдечно настоящи гликозиди. Полезният горицвет съдържа над 15 сърдечно настоящи гликозида, които в химично отношение са близки до съдържащите се в момината сълза.

 сърдечни проблеми

Тези гликозиди се разделят на разтворими и неразтворими във вода. Полезната отвара от горицвет се подготвя по следния метод: 1 супена лъжица ситно нарязана дрога се залива с 300 мл вряща вода и се оставя да кисне най-малко 2 часа. Прецежда се и се пие по 1 супена лъжица 3-4 пъти на ден.

Когато решите да употребявате горицвет би трябвало да се консултирате с доктор, тъй като е отровно растение. Той е многогодишно тревисто растение достигащо 40 см с гъсто облистени стъбла които са покрити с власинки, едва разклонени. Горицветът има едри златистожълти, ситуирани поединично на върха на стъблата и разклоненията им.

Плодът е объл формиран от доста сивозеленикави плодчета. Цъфтежа му е през май и април, среща се по сухи ливади и пасища само че може да го срещнете и по каменисти местности.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР