Гореща лятна вечер в Техеран. В един парк в северната

...
Гореща лятна вечер в Техеран. В един парк в северната
Коментари Харесай

Иранските жени днес - със свалени забрадки и вдигнати глави

Гореща лятна вечер в Техеран. В един парк в северната част на града свирят улични музиканти, а дами и мъже танцуват. Други седят по тениски, къси панталонки и къси поли и пляскат в такт.

Само допреди 10 месеца такава сценка би изглеждала немислима в Иран. Мъже и дами да танцуват по двойки и то на сходна музика онлайн? Жените да носят облекла, които не покриват бедрата, краката, ръцете и даже косите им? Такива " слободии "  ислямският режим в Иран не позволяваше десетилетия наред, напомня репортерката на публичната медия ARD Карин Зенц.

" Изобщо не ме е боязън "

Днес обаче хората просто нарушават възбраните. Нарушава ги и Париваш, студентка в Съединени американски щати, която си е пристигнала за ваканцията в Иран. " За първо лято се прибирам и виждам, че всички са щастливи без забрадки ", изяснява 31-годишната жена. Момичетата са толкоз красиви, те просто разкрасяват целия град, радва се тя. " Изобщо не ме е боязън ", споделя Париваш пред ARD.

В парка е пристигнала и майка ѝ Наргез, която очевидно също се радва на ведрото въодушевление на хората. Тя обаче носи кърпа, затегната и покриваща компактно. Майката се тревожи, че може да се появи така наречен нравствена полиция. Париваш за всеки случай пък си е вързала едно шалче към врата. " Казаха ми, че без шалче към врата мога да имам проблеми. Та шалчето ме пази ", споделя тя.

Мнозина споделят, че нравствената полиция още веднъж патрулира по улиците. Навремето, преди огромните митинги, всички ужасно се бояха от нея. Днес това към този момент е по този начин. Дори 63-годишната Азам към този момент излиза без кърпа. " Децата споделиха, че нравствената полиция била на площада, само че аз не я видях. Днес единствено един елементарен служител на реда ми направи забележка да си сложа забрадката, само че аз не му обърнах внимание ", споделя тя.

Жените би трябвало сами да вземат решение

През няколко директни срещаме и 18-годишната Джалдах. В тази гореща лятна вечер студентката е увила яркочервената си кърпа компактно към лицето. Тя няма желание да я смъква. " Нося кърпа още от детството си, никой не ме е карал принудително. Доброволно съм го решила и съм си привикнала със забрадката. Без нея ще се усещам зле. Семейството ми е религиозно, само че все пак ме оставиха сама да вземам решение този въпрос ", споделя Джалдах.

Тя прибавя, че нейни приятелки са взели друго решение и в този момент вървят без кърпа. Но това не скапва другарството им, прецизира Джалдах. И до нейните уши е достигнала вестта, че нравствената полиция още веднъж патрулира по улиците. " Според мен това си е жив парадокс ", споделя тя и изяснява, че дамите би трябвало сами да вземат решение по този въпрос и никой да не им се бърка.

Новата форма на митинг

Карин Зенц заговаря по същия въпрос и една стара жена, само че тя не желае да приказва. Мимоходом споделя единствено, че обича забрадките, тъй като е мюсюлманка и постоянно се моли. В тази горещина тя е облечена в дълго и необятно палто, под забрадката ѝ не се подава даже един косъм. По улиците в Иран към момента могат да се видят и такива дами. Но в някои техерански квартали болшинството дами към този момент вървят без забрадки, а оскъдното им лятно облекло неведнъж не покрива краката и даже бедрата им. В провинцията от ден на ден млади дами също отхвърлят да скланят глава пред прецизните предписания за външния тип.

Студентката Париваш споделя: " Надявам се, че тези времена няма повече да се върнат. Ще ми се да не ни карат повече да носим забрадки. "

Вече от месеци в Иран няма демонстрации против режима. Но най-много младежите престанаха да крият модерния си метод на живот, даже в противен случай - започнаха демонстративно да го демонстрират. Това е новата форма на техния митинг. В същото време те се радват за това, което успяха да извоюват в многомесечните борби със силите за сигурност. Колкото и непретенциозно да е то.

Да, това е първото лято със слънчеви лъчи в косите и с музика на улицата в Иран, приключва репортажът на АРД.

***

Вижте и тази изложба за преврата срещу Мосадек:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР