Горчиво е дума, която се изговаря най-често на сватби или

...
Горчиво е дума, която се изговаря най-често на сватби или
Коментари Харесай

Горчивите храни са полезни

„ Горчиво ” е дума, която се изговаря най-често на сватби или от деца, когато пият лекарство. Като цяло тази дума е синоним на нещо, което не е вкусно.

Оказва се обаче, че горчивите неща могат да са вкусни, а също така – и доста потребни. Съществува просвета, известна под името вкусотерапия, която е клон на рефлексотерапията.

Вкусовите рецептори на езика са свързани с всички системи на организма, по тази причина въздействието върху една или друга част на езика лекува разнообразни органи.

Например за стомаха дава отговор междинната част на езика, а за сърцето – неговия край. Който от усетите усеща езикът, по този начин реагира органът, обвързван с него.

Не е належащо да гълтате храната, която ще употребявате като лекарство, достигащо до органите посредством езика ви. Достатъчно е да я подържите в устата си 10 минути.

Вкусотерапията в домашни условия не се разграничава от базовата кулинария. Най-важното е да се избере като базов единствено един единствен избран усет – горчиво, сладко, солено или кисело.

 Горчивите храни са потребни

Ряпата е известна като общоукрепващо средство, само че като цяло хората я заобикалят. Тя съдържа потребни киселини, минерални соли, витамини, ферменти, фитонциди, етерични масла, белтъчини и аминокиселини.

Ряпата усъвършенства обмяната на веществата, покачва имунитета, спомага за по-добро храносмилане, съставлява естествен аналог на широкоспектърен антибиотик и изкарва непотребните течности от организма.

Различните елементи на ряпата са потребни по собствен метод. Петте сантиметра, които са най-близо до листата, съдържат най-вече витамин С, само че тази част на ряпата изисква топлинна обработка, защото е доста жилава.

Средата е най-вкусна и хрупкава, а опашката е богата на етерични масла, потребни за храносмилането. Ряпата е противопоказна на хора със болести на стомашно-чревния тракт, както и за наскоро изкарали инфаркт.

Хрянът убива болестотворните бактерии, понижава възпалението, има блестящо изразени бактерицидни и антисептични свойства. Купувайте единствено хрян, който настъргвайте и смесвайте с лимонен сок. Противопоказанията са като на ряпата.

Горчицата, която е „ родственик ” на хряна, се употребява при болести на нервната система – от нервна превъзбуда и неврит на седалищния нерв до нервност. Противопоказанията са като при ряпата и хряна.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР