Голямото количество сол е вредно не само за сърцето, но

...
Голямото количество сол е вредно не само за сърцето, но
Коментари Харесай

Солта убива и мозъка

Голямото количество сол е нездравословно освен за сърцето, само че и за мозъка. Най-голяма заплаха има за възрастните хора, които не се движат задоволително и в чиято храна има доста сол.

Заради нея те губят умствените си благоприятни условия по-бързо от останалите. За вредата от солта за сърцето е изписано доста, само че въздействието й върху мозъка се изследва за първи път.

Учените от университета на Торонто са наблюдавали за три години какъв брой сол одобряват и какъв брой се движат 1262 мъже и дами на възраст от 67 до 84 години. Те оценили и умственото им положение при започване на проучването и в края на всяка година.

Резултатите демонстрират, че комбинацията от доста сол и липса на придвижване е изключително пагубна за по-възрастните. Като огромно количество се дефинира над 3090 мг чист натрий. Това е малко повече от чаена лъжичка сол.

Толкова сол се съдържа в три и половина сандвича Биг Мак. Хората, които понижат одобряваната сол с към 3 г на ден, колкото има в шест филии самун, понижават с една четвърт заплахата от сърдечно-съдови болести.

Също по този начин доста значим фактор за недопустимо високата периодичност на артериалната хипертония и на хроничните бъбречни болести в актуалното общество е прекомерната приложимост на сол.

Намаляването на приема на сол с 6 г на ден може да снижи с към една четвърт смъртността от мозъчен удар и с към една пета - от сърдечен инфаркт. Това значи всяка година да умират над 2.6 милиона души по-малко!

За огромно страдание, ограничението на солта е сложна задача, защото към 75% от нея се намират в обработените артикули като консерви, салами, сирена, самун, подправки, сосове.

Около 10% е в пресните артикули и единствено 15% е тази, която прибавяме към храната при готвене или ястие.

Излишната сол в организма води до задържане на течности, утежнява работата на бъбреците и черния дроб, отсрочва се в тъкaните и ставите, склерозира артериите.

Солта изсмуква влагата от кожата ни. Тя става вяла и суха. Пиенето на доста течности, консумирането на плодове и зеленчуци спомага за извличането на непотребните течности в организма.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР