Голямото измиране на видовете преди 250 милиона години вероятно се

...
Голямото измиране на видовете преди 250 милиона години вероятно се
Коментари Харесай

Обясниха голямото измиране на видовете преди 250 милиона години

Голямото измиране на типовете преди 250 милиона години евентуално се е дължало на стоплянето на океаните, което е изчерпило кислорода от водата, заяви Асошиейтед прес.
 
Недостигът на О2 във водата е предизвикал всеобщата гибел на морските животни, изключително по-далече от екватора.
 
Досега експертите мислеха, че огромното измиране на типовете, при което са изчезнали към 90 % от морския живот и 70 % от живота на сушата, е породено от вулканични изригвания.
 
Със комплицирани компютърни симулации екип от университета на Вашингтон откри какво се е случило в океаните след изригването на вулканите - равнищата на парниковия въглероден двуокис се е нараснал 12 пъти повече от днешното равнище. По тази причина океанската температура се е покачила с към 11 градуса Целзий.
 
Учените са анализирали десетки модерни типове, с цел да видят какво би се случило с тях в по-топла и бедна на О2 вода.-->
 
Притеснението на експертите е, че сходен сюжет чака планетата ни, в случай че световното стопляне не бъде лимитирано. Ако парниковите излъчвания останат на сегашните равнища, до 2300 година ще станем очевидци на 35 до 50 % от изгубването на типовете през огромното измиране в пермския интервал.
 
Според палеонтолога Пол Уигнол от университета на Лийдс и най-мрачният сюжет не чака 10 градуса стопляне. Затова би трябвало да ни разделят хилядолетия от такова изгубване на типовете. Той обаче добави, че би било задоволително неприятно да бъде достигнати и 10 % от този брой.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР