Голямата награда „Златен лъв“ на кинофестивала във Венеция, който започва

...
Голямата награда „Златен лъв“ на кинофестивала във Венеция, който започва
Коментари Харесай

18 филма си оспорват Златния лъв на Венеция - slava.bg

Голямата премия „ Златен лъв “ на кинофестивала във Венеция, който стартира на 2 септември, ще получи един от 18 кино лентата, включени в конкурсната стратегия.

Обикновено най-старият кинофестивал в света стартира с идването на лодки със звездите и приключва с приемане на трофея. Той е една от първите точки за доста създатели по пътя към премиите „ Оскар “. В „ естествени “ години Джордж Клуни, Брад Пит, Скарлет Йохансон, Лейди Гага и други звезди театралничат пред камерите на аления килим и обират овациите на почитателите на остров Лидо.

Тази година обаче не е естествена. Фотографите ще са по-малко, почитатели няма да има. Много от водещите артисти също няма да бъдат във Венеция и това ще трансформира кинофестивала в много по-скромно събитие. Но провеждането му онлайн все пак е достижение.

Италия е измежду най-силно засегнатите от ковид страни в света и там има най-вече смъртни случаи от COVID-19 в Европа след Англия – повече от 35 400 души. Фестивалът ще се организира до 12 септември и ще бъде тържество на подновяването на културния живот и знак, че филмовият свят, западнал от март, също се съживява и завръща.

Въпреки строгите ограничения за сигурност, някои от обичайните атрибути на фестивала във Венеция ще са налице. Водните таксита ще водят и тази година звездите до конференциите и фотосесиите. Червеният килим още веднъж ще бъде разгънат на Лидо, където ще бъдат показани блестящи министър председатели. Но почитатели няма да имат достъп до аления килим, ще се съблюдават строги правила за обществена отдалеченост, ще има термални скенери за отчитане на телесната температура на гостите на 77-ото издание на фестивала.

Директорът на форума Алберто Барбера разгласи през юли, че на фестивала ще бъдат показани 60 нови продукции, като 18 от тях ще се борят за огромната премия в спортната стратегия. До последния миг уредниците се борят с рестриктивните мерки на пандемията – броят на участниците и гостите понижава поради рестриктивните мерки за пътешестване сред страни и континенти. Холивудският хайлайф, артисти и режисьори от Китай, Индия и Южна Америка няма да могат да участват. Участници от европейски страни отвън Шенгенската зона ще би трябвало да показват резултатите от PCR тест за ковид и да се подложат на нов тест на място във Венеция.

Миналата седмица стана ясно, че американският артист Мат Дилън ще размени в журито румънския режисьор Кристи Пую. Не стана ясно по каква причина той няма да бъде във Венеция, само че преди време бе публикувано негово изявление, че е „ нечовешко “ да се гледа кино с маска на лицето.
Сред известните персони, удостоверили присъединяване, са английската актриса Тилда Суинтън, която ще получи „ Златен лъв “ за изцяло творчество, режисьорът от Испания Педро Алмодовар, американският му сътрудник Оливър Стоун, датският артист Мадс Микелсен.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР