Голямата ми цел е изграждане на моста Силистра-КълърашПродължавам да работя

...
Голямата ми цел е изграждане на моста Силистра-КълърашПродължавам да работя
Коментари Харесай

IT център ще привлече младите хора в Силистра

Голямата ми цел е създаване на моста Силистра-КълърашПродължавам да работя за хората, споделя доктор Юлиян Найденов
* Амбицията ми е индустриална зона
* Дунавският парк е най-красивият по поречието на реката
* Обновихме всички детски ясли и градини


Д-р Юлиян Найденов работи за Силистра като кмет на общината от 2011 година насам. По специалност е доктор невролог. През мандат 2015-2019 година за отличните резултати от ръководството на общината е почетен с десетки оценки, в това число от НСОРБ и от Асоциация на българските градове и райони. Сред безспорните мотиви за горделивост на доктор Найденов са новата визия на центъра на Силистра, цялостната осветеност, въвеждането на видеонаблюдение, газификацията на града, развиването на образованието и голямата обществената ангажираност на общината. Заради всичко това ГЕРБ за трети път кандидатира доктор Юлиян Найденов за кмет на Силистра

- Д-р Найденов, кои са най-големите Ви успехи  през миналите два мандата?
- Връщайки се в годините обратно, когато започнахме работа като кметски екип, всички помним в какво положение бяха пътната инфраструктура, базата в образованието, осветлението в обитаемоте места. Затова, започвайки още от първите месеци задачата ни беше да се работи стабилно за всички – както за най-малките – децата, по този начин и за учениците, за студените, за възрастните хора. С това, което успяхме да създадем във всички тези посоки в община Силистра, ние доказахме, че резултатите могат да бъдат надграждани всяка последваща година. Те се виждат.
Инфраструктурата в нашия град, както и визията му, беше доста изменена през последните години. За образец давам квартал „ Гагарин “, където през последните 30 години в никакъв случай не бяха асфалтирани улици. Сега всички улици са асфалтирани.
- Какво направихте в областта на образованието?
- За наша наслада, успяхме да преобразим просветителната инфраструктура, обновявайки всички детски ясли, детски градини, учебни заведения и професионални гимназии, като се изключи една детска градина и едно от учебните заведения, които следва да бъдат реновирани още идната година. Учебните заведения получиха ново обзавеждане и съоръжение. Сега децата и учениците се приготвят в доста по-добри условия.
- Общината влага доста в спорт. Какви са резултатите?
- Предприехме необятен набор от действия по обновяване на спортната база в община Силистра: с държавни средства ремонтирахме покритата лекоатлетическа писта/зала, направихме ремонт на покрития плувен басейн. За моя наслада успяхме след две години старания да осигурим средства за ремонт на прословутата спортна зала „ Дръстър “, известна повече като „ Манежа “. Тя е четвъртата в България с толкоз добра подова настилка, на която могат да играят баскетболисти, само че е подобаваща и за надпревари по всички типове спорт. Преди две седмици там беше извършен интернационален шампионат по карате с присъединяване на 160 деца от България и от Румъния.
- Силистра е водач в обществената политика. Какво постигнахте?
- В цялата страна е прието, че община Силистра е преди всичко по брой осъществени обществени планове, обществени заведения и домове, работещи за всички възрастови групи – за хора с и без увреждания. Там те са настанени и се усещат в действителност при доста по-добър обичай и улеснения, в сравнение с са били в предишни години. Това, което удовлетворява екипа ни към днешна дата, е реализацията на още седем плана, свързани със обществените действия. Спомняте си, че в първите години задачите, които си поставяхме, бяха тъкмо в този смисъл – да променим визията на нашия град, да се усещаме в действителност като поданици на европейски град.
Силистра е в Европа и нашите съграждани заслужават той да бъде привлекателен и гостолюбив град - с помощта на това, което направихме, реализирайки доста планове, по които и към днешна дата продължаваме да работим.
- Дунавският парк е една от гордостите освен на града, само че и на цяла България. Обновяването му получи възторженостти. По какви други планове работи общината?
- Да, всички знаем какъв брой доста беше усъвършенстван Дунавският парк, който следващата година навършва 150 години от основаването си, с цел да бъде освен пръв по поречието на река Дунав, само че и сега най-уреден и най-красив, мотив за възхита както за живеещите в Силистра, по този начин и за гостите на града. Това беше прието от нашите сътрудници и другари от немския град Улм, който също е на брега на реката. Само преди месец приключихме ремонта на ул. „ Симеон Велики “, ремонтирахме и пл. „ Албена “, който към този момент е в директна връзка с Дунавския парк и човек може да се разноски в него на драго сърце.
За мен в действителност е доста радостно, когато видя, изключително в почивните дни, събирайки се, хора от разнообразни възрасти да се разхождат по алеите в парка. Към днешна дата работим по обновяване на постройката на общината. Премина процедурата за обновяване на постройката на Художествената изложба – архитектурна емблема на града и района, която също ще бъде ремонтирана.
Очакваме до два месеца да бъде пусната процедура за ремонт и на постройката на Драматичен спектакъл Силистра, градена преди 45 години. Така най-сетне цялата централна част в действителност ще придобие тип, какъвто ние всички желаеме!
- Кой е най-големият проблем на Силистра и района като цяло?
- Основният проблем е неналичието на вложения – сложното им привличане в нашия град. За страдание, това е в следствие от обстоятелството, че общината не разполага със своя благосъстоятелност.
Потенциални вложители – от Украйна, Китай, Япония, Турция и другаде, демонстрираха интерес и питат какво разполага общината, с цел да им бъде предоставено като терен, на който те да развиват активност. Водили сме диалози с локални предприемачи – в тази тенденция поддържаме положителни контакти и ще продължим по този метод, с цел да можем в един миг да притеглим вложителите. Това би осигурило работни места, също по този начин би задържало младежите в нашия град!
- Изграждането на „ Индустриална зона “ в Силистра – допустимо ли е и какво попречва реализацията на този план?
- Индустриалната зона също е била продадена в предходните години и там към днешна дата разполагаме единствено с парцел от 6 дка. Имаме хрумвания! Знаете, че през 2018 година в Силистра беше извършена среща за създаване на нова индустриална зона. Там би трябвало да се откри терен, който е все още друга благосъстоятелност, и търсим методика дали подобен план може да се осъществя, с цел да бъде построена инфраструктура със същото предопределение. Обсъждали сме с министъра на стопанската система и мисля, че в идващите месеци ще има придвижване и в тази посока. Обичам да приказвам за действителни неща, които се случват, и по какъв начин могат в действителност след това да имат продължение.
С госпожа Карла Пейс - европейския координатор за главната мрежа на ТЕN-Т " Рейн-Дунав ", се срещаме по четири-пет пъти годишно. Българо-румънският сектор е едва употребена част на река Дунав, а той е най-плавателната й част. При положителни равнища на реката при нас могат да акустират и плавателни съдове. Има проявен интерес за създаване на мост Силистра-Кълъраш и от китайска компания, с която също организирахме среща, както и с хора, които бяха при нас в града. Точно по този метод би трябвало да работим, с цел да се случват нещата.
Последната вест, която обаче е първият формален документ, импортиран в Европейската комисия по превоза, беше преди три месеца на среща в Букурещ – тогава госпожа Пейс донесе публично картата, показваща българо-румънския сектор. На нея са начертани двата съществуващи и пет моста, които би трябвало да бъдат построени. Единият мост е при Силистра-Кълъраш.
Не се тормозя да кажа, че става дума за „ нашия мост “, тъй като това се отнася до всички наши съграждани, само че и до живеещите в района с център Силистра.
Известно е, че това е най-краткият (със 108 км) път до Азия. Пътнико и товаро-потокът, минаващ при нас, е извънредно огромен: през 2018 година през Граничен контролно-пропусквателен пункт Силистра са  минали 187 000 леки и тежкотоварни автомобила. Големият проблем може да бъде позволен единствено с създаване на мост и след смяна в закона за концесиите. Аз съм оптимист, че ще има по-голям интерес към създаване на това оборудване от потециален вложител, който да го употребява съвсем 50 години.
- Каква е програмата ви за младежите и оставането им в града?
- Още при започване на първия си мандат през есента на 2011 година, разяснявайки дилемите, които си слагаме, това беше първата цел пред мен: да променим визията на града, на детските градини, яслите, учебните заведения.
Търсим благоприятни условия за развиване на бизнеса. За първи път тази година имаме в три от учебните заведения паралелки по 20-22 възпитаници, учащи се към учебната „ Академия Телерик “. Подготвяйки сред 60 и 70 възпитаници с IT-насоченост, една от опциите е те да бъдат арестувани в нашия град. Казвал съм, че концепцията ми в тази посока върви и с още една стъпка напред – с създаване на IT-център, а това би привлякло младежи в град като Силистра!
 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР