Голяма промяна в Кипър. Нов президент ще има страната в

...
Голяма промяна в Кипър. Нов президент ще има страната в
Коментари Харесай

Голяма промяна в Кипър – нов президент и нова линия

Голяма смяна в Кипър. Нов президент ще има страната в идващите 5 години. Гласуването в оспорвания балотаж приключи в 18:00 ч., при изборна интензивност от 72,2%. Минути по-късно бяха оповестени екзитполовете.

49-годишният Никос Христодулидис ще е новият президент на Кипър, сочат формалните резултати от изборите в страната.
-->
Според екзитполовете подкрепеният най-вече от центристки обединения Христодулидис получава сред 52% от гласовете, а противникът му Андреас Мавроянис, зад който застана главната лява партия в Кипър АКЕЛ –48 на 100. По публични данни изборната интензивност е била 72,2 % от записаните гласоподаватели и е малко по-висока спрямо първия тур.

Бъдещият президент на Кипър е 49-годишен и по време на огромна част от десетгодишното ръководство на сегашния президент Никос Анастасиадис беше първо представител на държавното управление, а след това и министър на външните работи.

Миналата година обаче подаде оставка и разгласи кандидатурата си за президент, което провокира раздор сред него и към този момент някогашната му партия, дясноцентристкия Демократически общ брой (ДИСИ), която издигна кандидатурата на водача си Авероф Неофиту.

Победата на Христодулидис е считана за предстояща, тъй като всички социологически изследвания преди изборите предвидиха, че той ще завоюва на втория тур. Явно Христодулидис е съумял да активизира зад кандидатурата си повече гласове от отпадналите претенденти и най-вече от десницата макар опасенията, че мнозина от последователите на Демократическия общ брой няма да го поддържат.

Сред главните точки в програмата на Христодулидис са опазване на финансовата дисциплинираност и обезпечаване на икономическа непоклатимост, европейска ориентировка и развиване на съюзите със страни от района и Съединени американски щати. Смята се, че позицията му е по-твърда във връзка с кипърския въпрос в съпоставяне със противника му Мавроянис.

Новият президент ще заеме поста от сегашния Никос Анастасиадис на 1 март.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР