Голяма проамериканска пропагандна кампания беше свалена от социалните медии. Според на

...
Голяма проамериканска пропагандна кампания беше свалена от социалните медии.
Според на
Коментари Харесай

Голяма проамериканска кампания беше свалена от социалните медии.

Голяма проамериканска пропагандна акция беше свалена от обществените медии.

Според на Graphika и Stanford Internet Observatory , Twitter и Meta (компанията притежател на Фейсбук и Instagram) са премахнали десетки сметки, употребявани за разпространение на ползите на Съединени американски щати в чужбина.

Тези сметки са били ориентирани към аудиторията в Близкия изток и Централна Азия на голям брой езици.

Те са разпространявали концепциите на Съединени американски щати и техните съдружници, като по едно и също време са се противопоставяли на страни като Русия, Китай и Иран .

Един от образците, употребявани от откривателите, е по какъв начин тази акция показва нашествието на Русия в Украйна пред разнообразни аудитории.

Шелби Гросман, откривател от Stanford Internet Observatory, в изявление за Euronews споделя:

 
Интересно беше по какъв начин са го приспособили в другите страни. Например, когато са се насочили към хората в Иран, те са говорили за това по какъв начин иранското държавно управление продава дронове на Русия, с цел да убива почтени цивилни, и че съдействието на Иран с Русия вреди на иранците 

Междувременно, когато тези сметки са се насочвали към консуматори в централноазиатските страни, са разгласили изказвания от рода на

" Русия нахлу в Украйна, вие сте идващите! Трябва да се противопоставите на Русия в този момент. "

Кампанията е аналогична на общите пропагандни тактики, употребявани против Запада от страни като Русия или Иран.

Шелби Гросман сподели, че даже е била сюрпризирана от това какъв брой елементарна е била тази акция:

" Бях шокирана, че тактиката, която видяхме, че се употребява, беше идентична с тактиката, употребена от властнически режими ", сподели тя.

Тези сметки са употребявали типичен тактики за онлайн агитация, като да вземем за пример основаване на подправени сметки, генериране на профилни фотоси благодарение на изкуствен интелект.

Понякога от време на време въпросните сметки се представяли и за самостоятелни новинарски медии, като разгласили къси видеоклипове, мемета и политически карикатури , които съгласно откривателите са доста публикувани тактики.

Все още не е ясно кой стои зад интервенцията. В отчета се споделя, че от Twitter са определили Съединени американски щати и Обединеното кралство като " страни-организаторки ", до момента в който от Meta е обявиха, че Съединени американски щати е виновна за огромната интервенция.

Като цяло тази акция е претърпяла триумф. По-голямата част от изявленията във фейсбук и туитър са получили не повече от няколко лайкове или споделяния.

" Този отчет демонстрира границите на неавтентичните тактики за създаване на въздействие онлайн. Наистина е мъчно да се реализира ангажираност, когато се употребяват такива тактики ", сподели Шелби Гросман.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР