Голяма изненада от работодателите. По-бързо да нараства възрастта за пенсиониране,

...
Голяма изненада от работодателите. По-бързо да нараства възрастта за пенсиониране,
Коментари Харесай

Голяма изненада от работодателите! Вдигат възрастта за пенсия

Голяма изненада от работодателите. По-бързо да нараства възрастта за пенсиониране, предлага АИКБ в своестановище по подготовката на бюджета за 2024 година АИКБ счита, че би трябвало да бъдат подхванати редица ограничения за увеличение на човешките запаси в трудоспособна възраст, които да са ориентирани в две направления: преди всичко - промяна в пенсионната система и ускорение на темпа на повишаване на пенсионната възраст за мъжете и дамите и на второ място - облекчение на административните процедури за импорт на работна ръка от трети страни, написа " Труд ".

Намаляващото и застаряващо население на България слага под риск пенсионната система и, в случай че не бъдат осъществени нужните промени, тя е застрашена от финансов колапс, показват от АИКБ. Необходимо е поетапно развиване на финансовия дирек на пенсионната система, тъй че в дълготраен интервал той да бъде капитализиран и да замести в по-голяма степен разходопокривния дирек, каквато беше и концепцията на пенсионната промяна от 2000 година, която беше изоставена през 2005 година, считат от АИКБ.
-->
От АИКБ оферират младежите да учат по-малко време, с цел да стартират по-бързо работа. От АИКБ оферират редуциране на периода на междинното обучение до 11 клас чрез усъвършенстване на образователните стратегии и премахването на излишно дългите летни ваканции. Настояват и за въвеждане на наложителна лятна процедура за учениците от 8 до 11 клас, изключително на тези, включени в професионално обучение. Така младежите ще бъдат задължени да работят преди да са приключили междинното си обучение.

Резултатите от анкетата на АИКБ демонстрират, че 3-ма от 5-ма интервюирани членове на АИКБ считат, че през 2024 година минималната работна заплата (МРЗ) и оптималният застрахователен приход за страната не би трябвало да се трансформират и да останат надлежно 780 лева и 3400 лева, един от петима интервюирани счита, че МРЗ би трябвало да бъде нараснала до 933 лева, а оптималният застрахователен приход - над 3400 лева.q и също един от петима счита, че МРЗ би трябвало да бъде нараснала, само че с по-бавен ритъм, до равнища сред 780 и 933 лева

АИКБ предлага в българското трудово законодателство да бъде въведена мярка за опазване на работните места и заетостта при настъпване на изключителни рецесии, обстановки и ситуации сходна на въведените в редица европейски страни ограничения. Въвеждането на такава мярка в България ще даде предвидимост и сигурност на предприятията, че при настъпване на изключителни, непредвидими, непредвидени събития в стопанската система те ще получат нужната поддръжка, с цел да запазят работниците/служителите си, а на служащите и чиновниците, че ще запазят работните си места и приходите, оповестява още " Труд ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР