Голяма част от работата на Министерството на икономиката е насочена

...
Голяма част от работата на Министерството на икономиката е насочена
Коментари Харесай

Петков наредил всички завършени язовири да влязат в експлоатация

Голяма част от работата на Министерството на стопанската система е ориентирана към стопански напредък и обезпечаване на средства за дребните и междинни предприятия. Това сподели отрасловият министър Кирил Петков по време на показване в Министерския съвет на доклада за активността на ведомството в границите на първия месец от встъпването в служба на служебното държавно управление.

" Въпреки че язовирите бяха нещо доста озадачаващо, и за мен беше доста шокиращо да имаме такива високи цени за неизползвани язовири, действително огромна част от работата на Министерството на стопанската система беше фокусирана и в положителни планове - в посока стопански напредък, средства за дребни и междинни предприятия, самодейността " Три морета " и потребление на капацитета на българските търговски аташета ", сподели министърът.

Той посочи, че ведомството е работило през последния месец по два типа действия - за бистрота и за стопански напредък. Осветлихме, че ББР беше дала на 8 компании 946 млн. лв., след това разбрахме, че 1,8 милиарда лв. са дадени са 20 компании, подсети министърът. В тази връзка от ведомството са предложили нов правилник на ББР, в който се планува оптималният заем от ББР да може да е 5 млн. лв., с цел да не може повече да се дават заеми по 100 милиона лв. от банка, която е за дребните и междинни предприятия. Създадени са и комисии по бистрота и надзор в Държавната консолидационна компания  и в " Българската организация за експортно обезпечаване ", сподели министърът и подсети за последните инспекции на язовирите и последвалите решения от министерството.

" ДКК беше изхарчила 630 милиона и имаме резултат от 10 язовирчета и първите три инспекции демонстрираха, че не са влезели в употреба. От през вчерашния ден съм дал предписание всички приключени язовири да влязат в употреба. Вече всеки контракт с външен реализатор ще бъде обсъждан от тези комисии по бистрота, с цел да не се дава повече два пъти от пазарната стойност за бетон ", добави той. 

В поддръжка на икономическия напредък министърът подсети за програмата за възобновяване за над 2,5 милиарда лв. - нови средства за дребните и междинни предприятия, в партньорство с комерсиалните банки, за ликвидност на тези компании.

По проекта за възвръща и развиване за бизнеса са увеличени средствата с близо 500 милиона лв. и са привлечени като сътрудници европейски институции, в това число и Европейската инвестиционна банка, във фишовете на министерството, с цел да може парите да се харчат транспарантно и да има най-малък риск от корупционни практики, уточни Кирил Петков.

Той посочи също и опцията за поддръжка за бизнеса по линия на самодейността " Три морета ", като се работи по опцията през юли, по време на форума в София да дойдат огромни компании като Amazon и Гугъл, и за това представителите на бизнеса да поканят свои сътрудници от страните от самодейността. Резултатно е и надпреварата на българските търговски представители в чужбина за привличане на задгранични вложители в страната и за обезпечаване на евентуални покупко-продажби за износ на български компании, добави министърът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР