Големите промени в листите - при БСП. Борисов сложи младите

...
Големите промени в листите - при БСП. Борисов сложи младите
Коментари Харесай

Изборите почнаха. Къде е кампанията?

Големите промени в листите - при Българска социалистическа партия. Борисов постави младите за тил. Движение за права и свободи прави фина конфигурация Партийни гладиатори си разменят удари за глобите, водачите кроят проекти за власт в ложите
Избори има, акция - не. Докато на арената партийните гладиатори гневно си нанасят удари за изчегъртване, чистки и наказания, водачите са се спотаили в ложите, кроейки проекти по какъв начин по-безболезнено да преминат през 30-те дни до 11 юли, с цел да седнат с колкото може по-малко репутационни вреди на масата за разпределение на новата власт. Затишие пред стихия. Колкото и да я чакаха всички, изборната въртележка изненада партиите. Повечето от тях се оказаха неподготвени в границите на три месеца да измислят две акции, с два слогана, да показват два комплекта депутати.

На старта на конкуренцията за 11 юли никой не дава хрумвания за страната. Програми няма, претендентите липсват. Щабовете даже не показаха листите си.  Хората желаят смяна - на модела за власт, на философията за ръководство, на лицата, разчетоха всички злощастния къс стаж на 45-ото Народно събрание. Но промени в кандидатските описи съвсем няма.

Големите " промени " са при Българска социалистическа партия. Нинова протегна ръка в опит да сплоти отломките от партията, само че притегли Кадиев и АБВ без Първанов и Петков. Татяна Дончева остана при новите си сътрудници - Манолова и триото. А разгромът на лявото преди три месеца задейства Жан Виденов, който на 11 юли ще се опита да къса живо месо от Българска социалистическа партия.

В името на смяната Нинова смени шефа на предизборния си щаб, залагайки на отличника от 4 април Кристиян Вигенин. Сложи нови лица за водачи в 7 области. Но най-знаково бе личното й пренасяне. Соцлидерката избяга от Пловдив чак във Варна, с цел да срещне в преден конфликт тарана на " Изправи се! Мутри вън " Татяна Дончева.

Вместо Нинова под тепетата против Бойко Борисов и Тошко Йорданов излиза професорът с неприятно мнение за българите - Иво Христов.

Борисов разчете смяната като път за младите. В серия лайфове по ГЕРБ-тв някогашният министър председател показа младите лица на ГЕРБ, обяснявайки какъв брой от тях са подготвени за кметове и министри. Но сините комсомолци се оказаха тил в листите на доверените министри и партийци. Заеха позиции от 11-а към края. С едно изключение - Пловдив. Младият деятел на ГЕРБ Пенчо Малинов взе четвъртата позиция на Вежди Рашидов под тепетата, което пък стана причина именитият ваятел, правилен покровител на Борисов, да хвърли депутатската забрадка и да се откаже от Народното събрание.

Движение за права и свободи разчете желанието на обществото за смяна още преди първите избори на 4 април. Тогава партията на Доган единствена заложи на младите си фрагменти. Затова в този момент на Движението не му се наложи да прави съществени промени в описите. По-скоро фина конфигурация. Топ финансистът Петър Чобанов, който на 4 април бе втори в Ямбол след Янко Янков, в този момент е лидер на листата в града и втори в София-област. Зам.-председателят на партията Станислав Анастасов, който преразпределението на гласовете остави отвън 45-ото Народно събрание, в този момент води листите в Ловеч и Видин.

Партията на Слави сподели какъв брой бързо се учи. Уж новаци в политиката, хората от " ИТН " бързо коригираха листите си по този начин, че да изпълнят амбициозния си проект за първа мощ. Партията извади напред лицата, които станаха известни. Председателката на 45-ото Народно събрание Ива Митева пое два тежки региона - 24 МИР, където без заобикалки ще се срещне с Даниел Митов, и Разград, където ще се бори против Десислава Атанасова (ГЕРБ). В преден конфликт против водача на Съюз на демократичните сили Румен Христов в 23 МИР излиза специалистът по сигурността проф. Николай Радулов.

При партиите на митинга - Демократична България и " Изправи се, мутри вън " измененията в листите нямат огромно значение. И двете обединения са от лидерски вид и акцията носят главните й лица. Те ще разчитат не толкоз на персоналните качества на претендентите, колкото на груповия резултат от плануваните в акцията акции. Демократична България към този момент зареди оръжията против омразния й основен прокурор и оглави митингите против него. Мая Манолова пък се възползва от глобите по закона " Магнитски ", с цел да си заплюе битката с корупцията за лого на акцията.

Интересните разбърквания са на патриотичния фронт. Докато хората на Каракачанов, Симеонов и Марешки градят тежко националистична акция, патриотичният избор събира " Възраждане ". Социолозите дават на партията на доктор Костадин Костадинов по-висок резултат, в сравнение с Вътрешна македонска революционна организация, НФСБ и ВОЛЯ дружно. И предвиждат изненади на 11 юли.

Всичко ще се реши в акцията, споделяха социолозите за вота на 4 април. Днес картината не е по-различна. 15,5 на 100 от българите ще решат в идващите 30 дни дали ще гласоподават или не. Но в случай че на предните парламентарни избори партиите акцентираха себе си - едните какво са създали, а другите какво ще сторят, в този момент всички ще внимават единствено в едно: да не позволяват неточности.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР