Големите градове по цял свят имат сериозен проблем. Повечето от

...
Големите градове по цял свят имат сериозен проблем. Повечето от
Коментари Харесай

Дигитален метод може да спре хаоса в градоустройството

Големите градове по целия свят имат сериозен проблем. Повечето от тях са прекомерно остарели, прекомерно тесни, прекомерно шумни, прекомерно огромни, а ресурсите им се употребяват прекомерно разточително. Инфраструктурите им са незадоволителни и това пречи на насърчаването на икономическата им конкурентоспособност. Всичко това прави днешните градове зле готови за бъдещето.

През 2050 година, съгласно прогноза на Организация на обединените нации, 66 % от международното население ще живее в градове и градски агломерации. Строителната промишленост, градските проектанти и архитектите би трябвало да трансформират метода си на мислене, в случай че желаят да вървят в крайник с тези трендове и да приготвят градовете за бъдещето.

Решение на тези провокации към този момент съществува. То се назовава осведомително моделиране на здания (Building Information Modeling - BIM). Това е цифров, компютъризиран способ, който посредством триизмерни модели разрешава виртуално обмисляне още преди началото на същинския строителен план.

BIM би трябвало да направи строителството по-бързо, по-сигурно, по-икономично, по-екологично и на първо място по-добро, както и да помогне да се разпознават и изключат неточности още по време на самото обмисляне. В идеалния случай всички аспекти на една постройка, в това число ръководството на силата, отпадъците и противопожарната отбрана, в бъдеще ще се възнамеряват напълно виртуално на компютъра, преди да стартира конструирането. По този метод обработените данни могат да се употребяват за обмисляне и ръководство на употребата и поддръжката, освен това през целия витален цикъл на постройката.

Методиката към този момент от дълго време се ползва при конструирането на кораби и в автомобилната промишленост. Но с помощта на революционното развиване на IT тя към този момент намира приложение и в строителството. Държави като Съединени американски щати, Холандия, Норвегия, Англия или Германия, а и Европейски Съюз като цяло, водят политика за поощряване на BIM и желаят да вкарат метода като стандарт през идващите години - при строителството на здания или планове като тунели, както и при транспортни планове, които се финансират с публични средства.

„ В момента започваме да разбираме планирането на постройките като повсеместен развой “, споделя Волфганг Хас. Програмният управител в отдела за BIM технологии в Siemens от доста години се занимава с въпросите на енергийната успеваемост в строителството, с интелигентните здания и с BIM. „ BIM ни е нужен, с цел да можем да вървим в крайник с бъдещите провокации пред градовете “, споделя той. В бъдеще от ден на ден от остарелия сграден фонд в градските центрове ще бъде разрушаван или осъвременен.

Строителните площадки са шумни и мръсни, предизвикват всевъзможни вероятни логистични проблеми за града и затова костват доста пари. Затова с оптимизацията на времето за строителство могат да се спестят огромни суми. За Хас идната разумна стъпка е и градът да се преглежда изцяло, както и градската инфраструктура и градоустройството. А това може да се реализира единствено с BIM.

Сингапур да вземем за пример е град, за чието оцеляване BIM играе значима роля поради обстоятелството, че разполага със напълно лимитирано географско пространство за бъдещо градоустройство и в резултат на това би трябвало да възнамерява доста дейно. Затова от вложители и реализатори в града-държава още в този момент се изисква да подават избрани данни за дадена постройка до градски сървър.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР