Големи залежи на природен газ се намират в Северозападна България,

...
Големи залежи на природен газ се намират в Северозападна България,
Коментари Харесай

Има ли България големи залежи на природен газ?

Големи находища на природен газ се намират в Северозападна България, сочат данни от геоложки изследвания

При рандеман от региона може да се задоволи личното ползване в страната за години напред, счита ръководителят на Българския енергиен и минен конгрес инженер Иван Хиновски, представен от

Анализът на огромна американска компания, изработен преди години, демонстрира, че залежите са в по този начин наречената Етрополска групировка, която обгръща и част от Врачанска област, прецизира енергийният специалист:

"По предварителни геоложки данни, които обаче се удостоверяват и от откриването на находището в Чирен, в този регион има много богати подземни запаси на природен газ, които не са на огромна дълбочина, сред 2000 и 3000 метра. Известна американска компания 2011 година подава извънредно забавен геоложки отчет в Министерството на енергетиката, с който рапортува за резултатите и потвърждава едни много оптимистични находища в региона на Северозападна България. Това е по този начин наречената Етрополска групировка. Особено богати находища, най-голямото количество газ се откриват в землището на Угърчин и на Луковит, само че също по този начин и на Голямо Пещене. Разбира се, това е един разбор високо професионален. Там имаме 3 типа прогнози, песимистични, средно-реалистични и максимално-оптимистични. Значи имаме стандартен рандеман, при който има над 80 милиарда куб. метра в региона и при шистов рандеман, фракинг, извличане посредством разтрошаване, минимална прогноза към 200 милиарда куб. метра газ. Не би трябвало да се бърка понятието шистов газ, шистов газ е най-обикновен природен газ. Значи в случай че приказваме за фракинг, България ще се задоволи за 150-200 години. При стандартния способ, най-консервативния, сред 35 и 40 години, за потреблението, което има България, топлофикация, торови фабрики, химически фабрики и така нататък.. "

Въпреки данните за огромни количества природен газ, рандеман не се прави поради натрапен мораториум върху изследванията и добива на природен газ. А при употреба на находищата ще се отворят доста работни места, твърди инженер Иван Хиновски:

"... Минимум 5000-6000 работни места, нови работни места. Основната ангажираност дълготрайна е в добива. Българинът в никакъв случай не си е знаел интереса, външни геополитически ползи на други страни, които не желаят ние да ставаме самостоятелни от тях, да се откъснем от тази взаимозависимост. 2012 година доста се активизираха зелените, на едни всеобщи демонстрации, митинги и така нататък И най странното е, че те стачкуваха поради Добруджа, никой не протестираше за Северозападна България. А огромните находища са тъкмо за Северозападна България ".

Ако се стигне до рандеман на природен газ в Северозапада, то той ще е неведнъж по-евтин от съветския, добавя Иван Хиновски.

Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР