Годишно изхвърляме близо 100 000 тона отпадъци от стари дрехи

...
Годишно изхвърляме близо 100 000 тона отпадъци от стари дрехи
Коментари Харесай

Изхвърляме 100 000 тона стари облекла

Годишно изхвърляме близо 100 000 тона боклуци от остарели облекла и обувки. Специално направено изследване сочи, че близо 95% от запитаните декларират, че утвърждават преработването на текстил, а 65 на 100 даже биха взели присъединяване в него. Също по този начин много хора са подготвени на избрани дейности, в случай че по този метод ще протегнат ръка на хора в потребност. От желанието да се помогне както на природата, по този начин и на дамите с рак на гърдата в България се ражда концепцията за самодейността под наслов " Дрехите не са отпадък ".

Целта на новата обществена акция е да се затвори цикълът, като се одобряват ненужните дрехи, обувки и домакински текстил, които към този момент не се употребяват. Няма условия за положението им или за метода на предаване. Цялото получено количество, оставено в специфичните пунктове, ситуирани във всеки магазин " Мания " в София, ще бъде обработено и изпратено на нуждаещите се в Африка и Азия. А със събраните средства ще се поддържат дами с рак на гърдата в България и фондацията " Една от 8 ".

Нейната основателка и главен мотор - Нана Гладуиш, прикани всеки да прегледа дрешника си и да реши дали има потребност от множеството облекла в него. " Когато аз го направих преди няколко дни, пресметнах 22 броя дънки, 93 блузи, 59 чифта обувки и... се уморих. А мъжът ми единствено повтаряше: не желая да знам какъв брой са! ", показа чаровната тв водеща. Тя е уверена, че остарелият текстил би трябвало да се преработва, а не да се изгаря. " Колкото повече хора схванат, че облеклата не са отпадък, толкоз повече ще оказват помощ ", уверена е Нана Гладуиш. И добави със забележителното си възприятие за комизъм: " След две диагнози рак на гърдата и аз към този момент станах за преработване! "

Първи протези за дами, претърпели мастектомия, не се поемат от НЗОК. Затова с парите от акцията ще бъдат закупени нужните бройки и ще се дадат на нуждаещите се.

Кампанията " Дрехите не са отпадък " е подкрепена от Асоциацията на преработвателите и търговците на облекла втора ръка, която също интензивно работи в посока образоване на жителите за опциите за събиране и преработване на непотребен текстил.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР