Различията в тежестта на протичане на водещи заболявания между мъжете

...
Различията в тежестта на протичане на водещи заболявания между мъжете
Коментари Харесай

Установиха ясни различия между тежестта на протичане на водещи заболявания при мъжете и жените

Различията в тежестта на протичане на водещи болести сред мъжете и дамите са обилни, откри проучване, оповестено в сп. " Лансет пъблик хелт ", заяви Българска телеграфна агенция.

Авторите му са сравнили продължителността на боледуване при двадесет водещи аргументи за заболеваемост и преждевременна гибел при мъже и дами на възраст над 10 години в седем района на света в интервала 1990-2021 година

Като цяло загубата на години живот в здраве " наподобява по-голяма при мъжете, изключително вследствие на преждевременна гибел, само че дамите, които живеят по-дълго, страдат повече от заболявания през целия си живот ", обобщават създателите на проучването.

КОВИД-19, сърдечно-съдови и белодробни патологии, диабет, хронични чернодробни болести, мускулно-скелетни разстройства, контузии при пътни произшествия, депресии, тревога и болест на Алцхаймер са измежду проследените болести.

Като цяло мъжете са били по-силно наранени през 2021 година от проблеми, свързани с преждевременна гибел, като КОВИД, пътни произшествия, сърдечно-съдови, белодробни и чернодробни болести, а дамите - от мускулно-скелетни, психологични и невродегенеративни болести, открило проучването.

През живота си дамите изпитват по-тежки форми на болести и увреждания спрямо мъжете, тъй като приблизително живеят по-дълго, в сравнение с мъжете.

През последните тридесет години разликите сред половете във въздействието на проследените 20 патологии остават постоянни, въпреки от време на време да се усилват, като да вземем за пример при диабета, който в този момент визира повече мъже, в сравнение с преди години, сочи проучването.
Друг значим резултат от проучването е, че разликите сред здравето при мъжете и дамите поражда през юношеството.

Предизвикателството в този момент е да се основат, приложат и развият способи за предварителна защита и лекуване на главните аргументи за смъртност и преждевременна гибел, които да регистрират разликите сред половете от ранна възраст, сподели Луиза Сорио Флор от Университета на Вашингтон, водещ създател на проучването.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР