Годишнина от завършването ни въвежда деликатно и пестеливо, с две-три

...
Годишнина от завършването ни въвежда деликатно и пестеливо, с две-три
Коментари Харесай

Предложение за четене: „Годишнина от завършването“ от Ламия Бегагич

„ Годишнина от завършването ” ни вкарва внимателно и спестовно, с две-три къси реплики или жест в най-съкровените мисли, очаквания и страхове на своите герои, оставя ги да се саморазкрият, да заговорят пред нас с естествеността, с която се изповядват пред самите себе си.

Авторката ни прави очевидци на парченца от живота на тогавашни свои съученици, към момента младежи, чието битие е белязано вечно от войната.

Ала гръмките думи, както и огромните тематики не участват в разказите, или остават някъде на назад във времето.

Бегагич избира ежедневните случки и събития, интересува се от партньорските връзки, от пукнатините и разминаванията сред хора, които би трябвало да са си близки, от техните очевидни и скрити разочарования, от неизреченото.

За създателя

Родена през 1980 година в Босна и Херцеговина, Ламия Бегагич живее в Сараево, където е приключила южнославянски литератури.

Публикува лирика и прозаичност в влиятелни литературни издания, редактор е на детски списания, написа журналистически публикации за няколко уеб портала, само че силата ѝ е в късите повествователни форми. „ Годишнина от завършването “ (2005) е първият ѝ алманах, излязъл по едно и също време в Белград и в Сараево и незабавно преведен на словенски език.

Отличена е със специфичната премия на Фондация „ Фарах Тахирбегович “ за „ принос в развиването на издателската активност, литературата, библиотечното дело и културата “.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР