Годината започна със сбогуване - с космическия апарат Касини, който

...
Годината започна със сбогуване - с космическия апарат Касини, който
Коментари Харесай

Научните събития на 2017 година

Годината стартира със прощаване - с галактическия уред Касини, който извърши последната си задача към планетата Сатурн. За 13 години работа той разшири познанията за Сатурн и неговите луни, откри океан под повърхността на най-големия сателит на Сатурн - Титан и ледени гейзери на Енцелад. Заради привършване на горивото му и с цел да бъде избегнат неконтролиран конфликт с галактическо тяло, Касини беше погубен на 15 септември в атмосферата на Сатурн.

Космическите открития на пръв взор преобладаваха през 2017 година - като засичането на гравитационни талази от нов източник - конфликт на две неутронни звезди на милиарди, милиарди километри разстояние от Земята. Това изобретение оказа помощ на учените да потвърдят, че сходни конфликти са довели до образуването на злато и платина във Вселената, да вземем за пример, оповестява Българска национална телевизия.

На 39 светлинни години от Земята учени откриха за първи път едновременно и 7 планети с размер съвсем като този на нашата. На всяка от тези планети е евентуално да има вода.

Но когато свърнеш взор от Космоса, новините може и да не са толкоз положителни....

"Днес подхващам смело решение да вървя след обещанието си - слагаме завършек на войната против въглищата, ще имаме чисти въглища, в действителност чисти въглища. Така подхващам историческа крачка да анулира рестриктивните мерки върху американската енергийна промишленост, да анулира намесата на страната и да отложа регулациите, които убиват работни места ", сподели Доналд Тръмп, президент на Съединени американски щати.

Взетото от президента Тръмп решение да постави завършек на войната против въглищата, както се изрази и да изкара Съединените щати от Парижкото съглашение за климата, разтревожи освен учените. Битката за прекъсване на климатичните промени на Земята занапред явно ще става все по-трудна.

От позиция на обстановката с климата, с цел да се ограничи увеличението на температурата на Земята, доникъде на века би трябвало да бъде спряно отделянето на въглероден двоуокис в атмосферата. Ако не го създадем, в края на 21-и век климатът ще бъде напълно друг спрямо този през 20 век, а това няма да е добре за доста хора по света.

Олицетворение на изменящата се природа беше и едно събитие през юли, когато от Антарктида се откъсна гигантско ледено парче с повърхност от 6000 кв. км или съвсем колкото тази на Софийска област, да вземем за пример.

Друго изобретение - през юли, оказа помощ на хората да погледнат по-назад в историята си. В Мароко бяха открити остатъци на петима пра-човеци, които демонстрираха, че хомо сапиенс се е появил 100 000 години по-рано, в сравнение с до момента се предполагаше. Откритието оказа помощ и да се разбере, че предшествениците на актуалните хора не са се родили на едно място в Източна Африка, а евентуално са еволюирали в разнообразни региони на континента.

По-древни сме, в сравнение с считаме, само че какъв брой можем да сме по-съвършени. Въпрос, чийто отговор човечеството ще продължи да търси и следващата година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР