Годината е 1499-а. Португалският мореплавател Вашку да Гама плава обратно

...
Годината е 1499-а. Португалският мореплавател Вашку да Гама плава обратно
Коментари Харесай

Историята на витамин C

Годината е 1499-а. Португалският мореплавател Вашку да Гама плава назад към дома след първата си експедиция до Индия. Съдбата на екипажа му обаче надалеч не е добра. От 170 моряци да Гама се завръща с едвам 54. Общо 116 души се разболяват и умират на кораба от заболяването скорбут. Причината е неналичието на прясна храна от растителен и скотски генезис.

Незнанието по това време за заболяванията и биохимията на човешкия организъм довели до тези злополучни събития, тъй като след товара от Индия имало лек.

По-късно учените нарекли този лек антискорбутов фактор. Установили, че се съдържа в пресните хранителни субстанции и най-много в лимоните и портокалите.

До 1928 година химичната конструкция на антискорбутовия фактор не била известна, само че почнали догатки, че това е водоразтворим витамин. През вековете се правели разнообразни опити, само че те постоянно били без резултат при животни. Затова учените считали, че скорбутът е напълно човешка болест.

Истината била в синтеза на витамин C. За разлика от хората, множеството животни могат сами да си синтезират този витамин. Ние би трябвало да го одобряваме от външни източници в подготвена форма.

Подобно на мастноразтворимите витамини, витамин C не съдържа аминогрупа, нито даже азотен атом. Въпреки това е незаместим за хората. Той взе участие в синтеза на колаген, карнитин и някои невротрансмитери. Освен това предотвратява окисляването на желязото и медта, както и повлиява електронния превоз на осем разнообразни ензима.

Съдържа се в огромни концентрации и в клетките, свързани с имунната ни система. Все още не е известно по какъв начин витамин C взаимодейства с нея, само че учените знаят, че при инфекции витаминът бързо се изразходва.

Затова е добре при настинки и други болести да укрепваме организма си с по-големи количества аскорбинова киселина. Тя се съдържа в огромни количества в ацеролата, шипките, чушките, магданоза, цитрусите, кивито, броколите. Среща се и в някои скотски артикули като телешки и говежди черен дроб, стриди, хайвер от тресчица, в съвсем всички агнешки дреболии и някои типове мляко.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР