Година след завръщането си на власт талибаните консолидират влиянието си

...
Година след завръщането си на власт талибаните консолидират влиянието си
Коментари Харесай

Талибаните се радват, че неверниците напуснаха Афганистан

Година след завръщането си на власт талибаните консолидират въздействието си в Афганистан, като се опират на десетките хиляди бойци, взели участие в бунтовническите дейности . Франс прес направи няколко портрета на бойците в Кандахар, който е център на талибанското придвижване, както и в столицата Кабул.

Това ислямистко екстремистко придвижване, основано през 90-те години на предишния век в региона на Кандахар и ръководено в този момент от водач, който води монашески живот - Хайбатула Ахунзада, взема името си от арабската дума " талиб ", която значи студент. Това е обвързвано с религиозните учебни заведения - медресета, където се образоват неговите членове.



" Радвам се, че неверниците напуснаха, и че муджахидините пристигнаха на власт ", сподели в Кандахар 22-годишният войник Шафирула Хобиб.

С автомат " Калашников ", преметнат през рамо, върху обичайната тога с шалвари - камиз, с черен тюрбан и брада, той описа, какъв брой се е зарадвал да види по какъв начин " ислямисткото държавно управление се завръща на власт ".

Няколко бойци твърдят, че Афганистан към този момент е несъмнено място за първи път от десетилетия.

" Аз съм боен и мога да кажа, че от този момент няма нито един погубен афганистанец, което ще рече, че всички са в сигурност ", сподели 30-годишният Мохамад Валид, надзирател в шиитска джамия в Кабул.

По улиците на столицата срещаме бойци, идващи от отдалечени региони, само че членовете на придвижването са главно от етноса пущуни.

Повечето от тях са учили в сунитски медресета в Пакистан и за тях установяването на система, учредена на ислямския закон - шариата, е един от най-големите им триумфи във войната.

" Всички мъже и дами в този момент могат да живеят свободно в цялостен Афганистан ", сподели 27-годишният войник Ниаматула.

Талибанското пояснение на шариата постанова многочислени ограничавания на дамите, те са държани настрани от публичния живот, от доста постове в държавната администрация и от образованието.

Единственото, за което съжаляват въоръжените талибани, е, че държавното управление им не е прието на интернационалната сцена.

" Макар че се радваме да забележим едно ново ислямистко държавно управление, е тъжно, че светът към момента не ни е признал ", сподели 22-годишният Матиула Куреши, застъпвайки на поста си на контролно пропускателен пункт в Кандахар.

Източник: Българска телеграфна агенция


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР