Година след като Столичната община реши да , вече напредват ...

София е готова с пет проекта за етажни паркинги в няколко столични квартала/>


Година след като Столичната община реши да , вече напредват пет такива проекта в районите "Надежда", "Слатина", "Сердика", "Слатина", "Студентски" и "Подуяне". Те ще разполагат със средно 200 паркоместа, коментира пред "Капитал" общинският съветник от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия Георги Георгиев, който е един от авторите на програмата за паркинги с частни инвестиции.

Тя предвижда върху сега неизползваеми общински терени да могат да строят частни инвеститори, които да бъдат избрани с конкурс и да стопанисват паркингите 30 години, след което да ги върнат на общината. Това се оказа единственият възможен вариант за спасение на общината от проблема с многото коли, за които няма място, след като десетилетие липсваха предприети мерки.
Какви са проектите
Проект за паркинг в район "Надежда" за близо 300 автомобила в междублоково пространство

За район "Надежда" са били изготвени два проекта за паркинги, които вече са минали през обществено обсъждане. Първият включва единствено места за паркиране, а вторият представлява комбинация между паркинг и зона за обществено обслужване - търговски обект, детска площадка, спортна зала. "По-голямата част от присъстващите на срещата подкрепиха втория вариант заради мултифункционалността му", коментира за "Капитал" Георги Георгиев.
Източник: Фейсбук профил Георги Георгиев
Той разказва, че по време на обсъждането най-голямото притеснение на живущите е бил евентуалният шум от паркинга. За да се предотврати това, проектантът е предвидил плътна стоманено-бетонна стена откъм жилищните сгради. Освен това се предвижда изграждането и на фотоволтаични системи за зареждане на електромобили. Предстоят още срещи с гражданите, за да се премине към задействане на проекта.

Етажен паркинг на пазара "Ситняково" в район "Слатина"

Източник: capital.bg