Година след като най-големите протести в Куба от десетилетия разтърсиха

...
Година след като най-големите протести в Куба от десетилетия разтърсиха
Коментари Харесай

Година след протестите Куба се опитва да излезе от кризата

Година откакто най-големите митинги в Куба от десетилетия раздрусаха еднопартийния режим, стотици от участвалите в тях хора са в пандиза, а икономическите и политически фактори, които ги провокираха, значително се резервират.

Улици и площади се извършиха с стачкуващи на 11 и 12 юли 2021 година, като някои откликнаха на апели в обществени мрежи, а други се причислиха непринудено, с цел да изразят разочарованието си от дефицита на артикули, дългите опашки и неналичието на политически благоприятни условия.

Малко неща са се трансформирали от този момент: държавното управление на Комунистическата партия предприе най-широкомащабното от шест десетилетия, въпреки и към момента лимитирано, отваряне към частното предприемачество и разреши основаването на дребни и междинни компании. А затихването на пандемията от КОВИД-19 разреши на туристическия бранш последователно да се съживи. Като цяло обаче икономическото състояние остава тежко, с дълги опашки и бързо възходящи цени на стоките, които се намират в лимитирани количества. Това способства за голям растеж на емиграцията, главно към Съединените щати.



Освен това стопанската система остава подложена на напън от американските наказания. Въпреки че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разхлаби някои от тях, като да вземем за пример разреши на хора, живеещи в страната, да изпращат повече пари на своите кубински родственици и някои молби за визи да бъдат обработвани в Куба, той не бърза да извърши обещанията си от своята предизборна акция да анулира доста от другите ограничавания, наложени от някогашния президент Доналд Тръмп. Изпълняването на този ангажимент евентуално ще бъде в допълнение забавено поради потушаването на митингите в Куба от държавното управление, което утежни атмосферата за предприемане на каквито и да било привидни отстъпки от страна на Вашингтон.

Протестите обаче трансформирали всичко за семейство Роман от квартал Ла Гуинера в Хавана. Трима членове на фамилията били задържани по време на демонстрациите и двама от тях остават в пандиза.

" Те не са направили закононарушение, което да е толкоз съществено, че да се постанова такова наказване ", сподели Емилио Роман, чийто 26-годишен наследник Йосней, строителен служащ, и 24-годишна щерка Макянис, стопанка, били наказани през март на 10 години затвор по обвинявания в подстрекаване към протест. Най-малката му щерка, 18-годишната Емийослан, била освободена условно, защото е била малолетна, когато била задържана.

Били арестувани и трима братовчеди, като двама от тях също излежават в този момент 10-годишни присъди.

Представители на управляващите не споделят какъв брой души са били задържани по време на митингите, които бяха извършени на десетки места в страната, само че самостоятелната организация " Джъстис 11Джей ", основана за следене на случаите, е отчела повече от 1400.



Прокуратурата сподели през юни, че са постановени 488 присъди против стачкуващи, достигащи до 25 години затвор.

Властите упорстват, че задържаните не са политически пандизчии, а хора, които са нарушили публичния ред, взели участие са във вандалски прояви или са подстрекавали към протест, постоянно под внушението на основани в Съединени американски щати опозиционни групи, които употребяват обществените мрежи, с цел да нападат социалистическата страна.

След провеждането на всеобща имунизационна акция с ваксини локално произвеждане, управляващите споделиха, че не са отчитали смъртни случаи от КОВИД-19 повече от месец. Хотели и въздушни линии, затворени повече от една година, в този момент още веднъж заработват - нещо от сериозно значение за страната, която е мощно подвластна от задграничния туризъм за твърдата валута, нужна за вноса на храна и други артикули от жизненоважно значение.

Миналата година Куба одобри единствено 573 000 задгранични туристи спрямо 4,2 милиона през 2019 година.

Дългите опашки за гориво и храна обаче остават и спиранията на електроснабдяването са постоянно събитие след породения от пандемията стопански спад от 11 % през 2020 година и слабото възобновяване от 2 % през 2021 година.

" Тези кубински чиновници отхвърлят да одобряват трите най-прости стопански ограничения за решение на рецесията: закуската, обяда и вечерята ", сподели Доминго Амучастеги, някогашен кубински посланик. Той се аргументира, че отварянето за дребния частен бизнес към момента е прекомерно лимитирано.

" Големият урок от Китай и Виетнам се подценява ", сподели Амучастеги, визирайки комунистически страни, които дадоха доста по-голяма независимост на частната самодейност.

Все отново министерството на стопанската система на Куба разгласи в средата на юни, че от септември са били утвърдени 3980 дребни и междинни частни предприятия и са били основани 66 300 работни места.

Някога могъщата захарна промишленост съумя да създаде единствено 480 000 тона след последното събиране на реколтата, което е единствено малко над половината от плануваното и не задоволително, с цел да бъдат изпълнени договорите за експорт.

Но може би най-тежкият удар за множеството кубинци е инфлацията, която беше провокирана от премахването на остарялата двувалутна система - промяна, която беше обсъждана отдавна и най-сетне беше въведена на фона на други рецесии.

Въпреки че формалният курс на новото унифицирано песо е 24 за един $, на улицата 1 $ се разменя за 100 песо.

Една от най-видимите последствия, дължащи се на икономическата рецесия – и, в по-малка степен, на потушаването на митингите – е внезапният скок на емиграцията.

Митническите служби и граничната защита на Съединени американски щати са записали към 140 000 кубинци по сухопътните граници на страната от началото на фискалната година през октомври до май - брой, който надвишава даже трагичното изселване от Мариел през 1980 година, когато 125 000 кубинци доближават до Съединените щати. Американската брегова защита заяви, че е прехванала 2464 кубински мигранти по море - също доста нарастване спрямо последните години.

" Все по-малко младежи желаят да живеят в страната ", сподели роденият в Куба юрист и политически анализатор Луис Карлос Батиста и предизвести, че загубата на толкоз доста хора нанася стопански вреди на дребната страна със застаряващо население, която се пробва да се оправи с наложените от Съединени американски щати наказания. " Може да се окаже, че 1,5 % от популацията на Куба е напуснало страната единствено за 10 месеца ", означи той.

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР