Година след година се отлагат големите проекти за модернизация на

...
Година след година се отлагат големите проекти за модернизация на
Коментари Харесай

Тодор Тагарев: Пада престижът на българската армия, има застой и спад в нейните способности

Година след година се отсрочват огромните планове за рационализация на българската войска. Това сподели в предаването " Неделя 150 "   Тодор Тагарев , някогашен длъжностен министър на защитата в държавното управление на  Марин Райков  и боен специалист. В коментара си за модернизацията на армията той уточни:

Проблемът не е единствено с огромните планове. Проблем е, че въобще бюджетът за вложения в Министерство на защитата е прекомерно дребен и то, бих споделил, от едно десетилетие насам. Този бюджет се поддържа на извънредно ниско ниво. Ние имаме някъде към 50 милиона лв. годишно бюджет, който обаче не е за вложения, а за финансови разноски. Близо половината, в случай че не и повече от половината от тази сума, върви за поддръжка на някакви капитални поправки, само че не отива за основаване на нещо ново.

Добра процедура е огромните планове да бъдат извадени на обособен ред и финансирането за тях да се дава тогава, когато има придвижване по тези планове. Ние извадихме пред скоби три плана (за нови изтребители, за строителството на кораби за военноморските сили и за машини за пехотата – бел. ред.) и приказваме единствено за тези три плана, само че армията има доста огромни потребности.

Там има неща, които са свързани с противовъздушна защита и наблюдаване на въздушното пространство с съоръжение и окомплектоване на специфични сили,  с киберотбрана и по този начин нататък, които не са толкоз огромни, че да излязат на вниманието на Министерския съвет и на Народното събрание, само че са също по този начин значими, а ние не даваме средства за осъществяване и на такива планове. И когато едното не вършим - огромните планове се задържат в продължение на години, това води до един застой в армията и бих споделил, даже спад на нейните качества през последните години.

Стоим, със относително огромна на хартия войска - 37-41 хиляди военнослужещи, само че тя е неокомплектована, акцентира Тодор Тагарев:

Няма съвременна техника, съвременно въоръжение, не може да се готви в сходство със стандартите. Господин Ноев ( Бойко Ноев - някогашен министър на защитата - бел. ред.) избра термина " куха войска " - може би не толкоз лицеприятен, само че не и погрешен.

Относно рекламния спот за набиране на претенденти за националната гвардейска част проф. Тагарев означи:

Гвардейците са тази част от българската войска - може би най забележимата, която хората виждат доста постоянно по паради и всевъзможни церемонии, само че заплатата на гвардейците не е по-различна от заплатата на военнослужещите и службата не е лесна. Години наред задържане на заплатите на ниско ниво, отношението изобщо, което обществено се показва от високи политически нива към армията, води до спадането на нейния авторитет и доста съществени компликации на Министерство на защитата да направи една способна войска, съответна на актуалните действителности.
Най-големият проблем, съгласно мен, на армията през последните години е, че пада престижът - доста малко хора демонстрират интерес към работа в армията, което е много отрицателен фактор в нейното развиване, добави специалистът.

Цялото изявление с Тодор Тагарев слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР