Година след авиокатастрофата край Шабла, при която загина подп. Валентин

...
Година след авиокатастрофата край Шабла, при която загина подп. Валентин
Коментари Харесай

Съпругата на майор Терзиев: Склонна съм да вярвам, че по погрешка е свален

Година след авиокатастрофата край Шабла, при която почина подп. Валентин Терзиев, няма отговорни, няма експертиза, а виновните сами ревизират себе си.

" За една година няма безусловно никаква смяна. Разследването си тече, досъдебно произвеждане се води към момента. Лично мен никой не ме търси ", описа дамата до подполковник Валентин Терзиев - Димитрина Попова пред.

На 9 юни 2021 година, при присъединяване във военно нощно обучение при пукотевица по светеща парашутна цел, изтребител МиГ-29 на българските Военновъздушни сили се разруши във водите на Черно море край Шабла. Няколко дни след злополуката беше извадена черната кутия, а записът изпратен за разчитане в Русия. През септември 2021 година Министерството на защитата разгласява отчет, съгласно който главната причина за случая е " загуба на пространствена ориентировка ". Посмъртно майор Валентин Терзиев беше нараснал в чин подполковник.

Димитрина Попова описа, че след злополуката е получила покана за среща от основния прокурор, който я е уверил, че ще бъде направено всичко, което би трябвало да бъде направено. И ще бъде изпълнено в рационалните законови периоди.

" Отминава една година. Досега даже не е излязла експертизата ", споделя Димитрина.

Според нея записите от черната кутия е можело да бъдат свалени и у нас.

" Специалисти, безусловно всички са на мнение, че няма никаква потребност от изпращане в Русия на тази кутия. Най-учудващото е, че единствените специалисти за мен са си отговорните лица. Тоест Военновъздушни сили - ние друга експертиза нямаме ", добави тя.

12 месеца е и законовият период за назначение на инспекция по случая.

" Все още няма назначена служебна инспекция по случая. Едната година изтича - работата на Министерството на защитата грам не е свършена. Последно служебният министър удостовери, че такава инспекция няма. Смениха се още двама министри и към момента такава инспекция няма осъществена ", оплака се Димитрина.

А отговорни няма. Няма и решение на Военната прокуратура, което да уточни у кого е виновността за злополуката.

" Няма никой упрекнат, тъй като би трябвало да са всички. Лицата са доста. Пилотът е последният отговорен. Той е главният реализатор, който с едно решение също е можел да приключи задачата, само че все пак той е просто един чиновник и получава команди. Склонна съм да имам вяра, че по попогрешка е свален ", споделя Димитрина.

" Има си команден състав - началник полети и началник стрелби. Имам такива въпроси: били ли са си на мястото или са пушили цигари извън? ", попита тя.

Според дамата до подп. Валентин Терзиев, отговорност за случая носи и ген.-майор Димитър Петров - началник на Военновъздушни сили.

От думите на Попова излиза наяве, че ръководството на учението в никакъв случай не е взело участие в нощни полети със пукотевица по парашутна цел.

" Нито ръководителите на полети на това обучение, в това число и командирът на Военновъздушни сили, в никакъв случай не са правили тази интервенция - пукотевица по падаща парашутна цел нощем. Учение, което се оказва за първи път освен за водача, само че и за управителните фрагменти ", обясни тя.

Димитрина Попова дефинира като повърхностен наличния отчет, който показва фактическата конюнктура към случая и хипотезите по какъв начин може да се е стигнало до него.

Година след злополуката Димитрина и другари основават фондация " ТЕРЗО - НАПРЕД И НАГОРЕ ", посредством нея желаят да изградят мемориал на Валентин Терзиев и останалите водачи, починали за България. Паметникът ще е в родното място на починалия подп. Терзиев - Асеновград.

Всеки, който желае, може да подкрепи акцията за набиране на средства на следната банкова сметка:

Фондация " ТЕРЗО - НАПРЕД И НАГОРЕ "

УниКредит Булбанк

IBAN: BG05UNCR70001524698457
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР