Глювайн и грог са много подходящи за студените месеци, тъй

...
Глювайн и грог са много подходящи за студените месеци, тъй
Коментари Харесай

Глювайн и грог не могат без бахар

Глювайн и грог са доста подобаващи за студените месеци, защото имат сгряващо деяние. Тези две ароматни сгряващи питиета се вършат благодарение на разнообразни подправки, измежду които наложително – бахар.

Глювайн е ароматна и вкусна напитката. Тя е съвършена, когато е приготвена на основата на сухи виновност, без значение дали са бели или червени. Напитката, приготвена на основата на коняк или чай е класическата композиция на грог.

Глювайнът би трябвало да е парещ, само че не би трябвало да се позволява да кипи, по тази причина се вари на слаб огън. Сервира се в керамичен или порцеланов съд.

Подправките се прибавят, без да са смлени. Това са зърна бахар, пръчици ванилия, звездички карамфил. Приготвените питиета със смлени подправки стават мътни и губят бързо аромата си.

Може да се добави и настъргана кора на лимон, портокал или помело, което ще даде на глювайна или грога мирис и нежна тръпчивост.

 Греяно вино

Норвежкият глювайн е благоуханен и апетитен.

Необходими артикули за подготвяне на 6 порции: 800 мл алено вино, 400 мл портокалов сок, 4 зърна бахар, 2 пръчки ванилия, 130 грама захар, 1 нарязан на кръгчета портокал.

Всичко се поставя в тенджера и се вари на слаб огън, до момента в който захарта се разтвори. Оставя се още 10 минути на котлона, дакато подправките пуснат целия си мирис. Поднася се парещ.

Шведският глювайн се разграничава леко от норвежкия.

Необходими артикули за 6 порции: 1.5 литра алено вино, 2 лимона, 1 портокал, 1 пръчка ванилия, 5 зърна бахар, 2 карамфилчета, 1 пръчица канела, 1 индийско орехче.

В подобаващ съд се налива виното и се поставя на слаб огън, до момента в който стартира да завира. Сваля се от котлона и към него се прибавят всички съставки. Така престоява захлупен към 10 минути, прецежда се и се сервира.

Грогът е доста подобаващ за студените месеци. Той се прави с гореща вода или чай. Интересна е рецептата на старинния ирландски грог, където чаят се заменя с вино.

 Бахар

Необходими артикули за 6 порции: 750 мл алено вино, 8 зърна бахар, 1 портокал, 1 лимон, 5 карамфилчета, 300 гр захар, 500 мл ром.

Виното се налива в тенджера и се прибавят бахарът, карамфилчетата, нарязаните на късчета портокал и лимон. Сместа се загрява на котлона на муден огън и се сипва ромът и захарта.

Когато захарта се стопи, грогът е подготвен. Поднася се в топлоустойчиви стъклени чаши.

Холандският грог се прави вместо с чай с вода. Необходими артикули за 6 порции: 200 мл коняк, 150 гр захар, 6 зърна бахар, сокът от един лимон, 400 мл гореща вода, четвърт чаена лъжичка мляно кафе.

В подобаващ съд се сипва конякът, захарта, бахарът и лимоновият сок. Слага се на котлона и се загрява при непрекъснато бъркане, до момента в който захарта се стопи.

След това се прибавя водата, разбърква се добре и се сипва в чаши. Поднася се топъл, като преди сервиране се поръсва леко с мляното кафе.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР