Глоби в размер до 11 хил. лв. ще бъдат налагани

...
Глоби в размер до 11 хил. лв. ще бъдат налагани
Коментари Харесай

НС реши: Грози ни 11 бона глоба, ако...

Глоби в размер до 11 хиляди лева ще бъдат налагани на компании, които крият информация от Национална агенция за приходите. Това плануват промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които бяха признати дефинитивно от Народното събрание, написа.

Ако някоя компания или жител не съблюдава условията за предпазване на счетоводна и комерсиална информация, както и всички други сведения и документи от голяма важност за данъчното облагане и наложителните осигуровки, от Национална агенция за приходите ще им постановат съществени санкции, гласят новите текстове.

Промените се отнасят както за компаниите, по този начин и за жителите, които нямат записана компания, само че действително работят като комерсиално сдружение - да вземем за пример продават артикули в интернет за осъществяване на облага.

Едни от най-честите нарушавания на компаниите е несъхраняване и манипулиране на информацията, която е от голяма важност за вярното установяване на дължимите данъци, гласят претекстовете за промени в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс. Търговците със забележителен оборот съхраняват счетоводната си информация в електронен тип, което разрешава по-лесното є запазване и правене на аварийно копие.

Затова на компаниите, които не съблюдават периодите за предпазване на информация ще бъдат налагани санкции от 1000 лева до 5000 лева Но за тези, които употребяват електронни архиви, санкцията ще бъде по-голяма - от 3000 лева до 8000 лева При наново нарушаване санкцията за изгубени хартиени архиви става от 1500 лева до 7000 лева, а за изчезнали електронни данни - от 4000 лева до 11 000 лева

Глоби от 500 лева до 1000 лева ще бъдат налагани на търговци, които не оказват подпомагане на данъчните. Това да вземем за пример значи, да не дадат счетоводните книги, да не отключат сейфа с парите в брой или да не позволен ревизори в склада.

Фирмите, които внасят и изнасят рискови артикули за страните от Европейски Съюз, ще могат авансово да афишират в Национална агенция за приходите транспортът им, гласят още признатите промени. Това няма да е наложително, а ще се прави по избор. Целта е контролът на Национална агенция за приходите да бъде по-ефективен.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР