Гледката от апартамента на Павел Кацирек към величествения площад на

...
Гледката от апартамента на Павел Кацирек към величествения площад на
Коментари Харесай

30 години след края на комунизма жителите на Прага са уморени от туристите

Гледката от жилището на Павел Кацирек към величествения площад на Стария град в Прага би трябвало да го прави дом фантазия, само че поради тълпите туристи и задръстените улици към този момент не е подобен.

Трийсет години след Нежната гражданска война, поставила завършек на комунизма, носейки със себе си взрив на туризма и обилни доходи, не всички локални гледат позитивно на измененията, написа " Ройтерс ".

" Хората се реалокираха, тъй че услугите, магазините и по-евтините заведения за хранене си отидоха дружно с тях ", споделя 72-годишният Кацирек, който е режисьор на документални филми. " Паметниците са тук, кулите, готиката и барокът – те остават. Но това в действителност е като декорация на " Дисниленд ", добавя той.

 30 години след края на комунизма жителите на Прага са изтощени от туристите
© Reuters

Почти 8 милиона туристи са посетили Прага предходната година, което я трансформира в един от най-посещаваните градове в Европа и ускорява натиска върху локалните услуги за 1.3 милиона поданици.

Един от най-острите проблеми е неналичието на налични жилища, защото доста жилища са превърнати в офиси или места за кратковременен наем. Airbnb имаше съвсем 12 хиляди парцела в Прага предходната година по данни на Пражкия институт за развиване IPR.

Районът, включващ центъра на града, е изгубил съвсем половината си поданици. Регистрираните гласоподаватели са били 21 556 през 2017 година по отношение на 36 862 през 1990 година

 30 години след края на комунизма жителите на Прага са изтощени от туристите
© Reuters

Туристите в този момент изпълват историческите улици и постоянно се възползват от евтината бира, с цел да честват до късно през нощта.

" Броят на туристите сигурно е по-висок, в сравнение с Прага може да си разреши ", споделя пред " Ройтерс " кметът Зденек Хриб, добавяйки, че Прага пробва да притегля богати гости, в това число и такива, които идват за бизнес срещи. " Опитваме да решим казуса с " Дисниленд ", който се развива тук ".

Печалби и проблеми

Когато комунизмът падна през 1989 година, Прага беше недодялан елмаз, заседнал в замърсен въздух и дефицит на услуги. Заради десетилетията незадоволително финансиране се рушаха здания.

Оттогава милиарди долари от вложения и разноски на туристи трансфораха Прага в най-богатия район на Централна и Източна Европа с БВП на глава от популацията 187% от междинното в Европейски Съюз по данни на Евростат.

 30 години след края на комунизма жителите на Прага са изтощени от туристите
© Reuters

Сега главните туристически дестинации в града, в това число към замъка и Карловия мост, са осеяни с магазини за сувенири, обменни бюра и салони за масаж.

" Става въпрос за това по какъв начин Прага се нарежда. Ако останем на ниска цена бар, ще има мръсотия ", разяснява проектант Кристоф Ханзлик. " Ако това огромно претоварване намалее, може би някои жилища ще се освободят и хората ще стартират да се връщат ", счита той.

 30 години след края на комунизма жителите на Прага са изтощени от туристите
© Reuters

Градът предприе стъпки за решение на казуса, в това число като назначи " нощен кмет ", с цел да се оправи с шума на купонджиите през нощта.

Властите също така отстраниха няколко обменни бюра, които взимаха двуцифрени комисионни, и възнамеряват да сложат завършек на наемите на магазини за туристи за сметка на услуги за локалните хора.

Беше неразрешено да се печелят пари от театралничене за фотоси с костюм на гигантска панда на площада в Стария град и бяха отстранени псевдоисторическите коли.

 30 години след края на комунизма жителите на Прага са изтощени от туристите
© Reuters

" Бирените колелета " ще бъдат неразрешени от идващия сезон. А закон, разрешаващ нарастване на таксите за престой в Прага до 2 евро от 0.8, бе признат от Народното събрание, макар че съгласно кмета таванът би трябвало да е по-висок в центъра.

Засега обаче доста чехи заобикалят центъра на града, в случай че не е с цел да посетят едни от дребното останали места, където единствено локални могат да резервират място.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР