Главоболието може да бъде проява на мозъчно съдови заболявания, тумори

...
Главоболието може да бъде проява на мозъчно съдови заболявания, тумори
Коментари Харесай

Страдате от главоболие или световъртеж? Не се лекувайте сами, посетете невролог

Главоболието може да бъде демонстрация на мозъчно съдови болести, тумори и инфекциозни болести

Главоболието е едно от най-често срещаните недоволства на съвремения човек. То може да се дължи на напълно елементарни аргументи като изтощеност и напрежение, само че също по този начин може да бъде признак, за който би трябвало здравна консултация. Въпреки че всеобщо хората избират самолечението пред визитата на експерт, на неприятната болежка в главата би трябвало да се обръща задоволително внимание. Главоболието може да бъде демонстрация на мозъчно съдови болести, тумори и инфекциозни болести, по тази причина при новопоявило се или засилващо се във времето главоболие консултацията с невролог е наложителна.

Главоболието е общо разбиране - цялост от доста типове главоболие. В групата на първичните главоболия влиза мигрената, тензионното главоболие и групираното главоболие. Най-тежкото от тях е мигрената, от която страда към 12% от популацията. Интересното е, че заради хормонални естрогенни промени, дамите страдат от 2 до 3 пъти по-често от мъжете от мигрена. Мигрената  е най-честата причина за инвалидизиращо, мощно главоболие.

Доскоро мигрената се смяташе за нелечима, само че през последните години се реализира пробив в изясняването на аргументите, които я пораждат и тяхното лекуване. Съвременното схващане за мигрената е, че тя се се дължи на композиция от фактори, включващи притиснати или повредени периферни нерви към главата или във врата, сензитивност на централната нервна система, метаболитна неустойчивост и други Пристъпите на мигрена са умерени до тежки по интензитет. Болката постоянно е пулсираща или туптяща и нормално се локализира в едната половина на главата - лявата или дясната - по-рядко е двустранна. Може да боли по-силно в избрани точки - на слепоочието, челото, врата, само че и по едно и също време на всички места. В най-лошия случай пристъпите са свързани с сензитивност към светлина, звук и/или миризми. Гаденето е един от най-разпространените признаци освен това заболяване и се утежнява при придвижване, което постоянно води до инвалидизиране на пациента. В доста връзки мигрените са много сходни със положенията на махмурлук.

Друго доста постоянно главоболие е така наречен тензионно главоболие, от което страдат от 60 до 65% от хората. При него болката е тъпа, натискаща или стягаща непулсираща; тя е лека до умерено мощна. Това главоболие рядко се демонстрира с инвалидизиращите признаци, които се срещат при „ по-сериозните “ главоболия като мигрената. Често то не е  достатъчно тежко, с цел да се стигне до консултация с невролог. Обикновено няма гадене или повръщане и при физическа интензивност главата не стартира да боли още повече. При някои хора повода за появяването му е стягане на мускулите на задната част на врата или към главата. Но виновници могат да бъдат също прочувственият и мисловен стрес, неуместното състояние на тялото и врата, тревогата, гладът, незадоволителната отмора или преумората. Ако се питате по кое време да вземете мерки- то имаме отговор. Ако ви е належащо повече от едно хапче, с цел да ви мине главоболието или главата ви боли няколко пъти в месеца и това ви основава дискомфорт, целесъобразна е консултация с невролог

Клъстерното (групирано) е по-рядко съдово главоболие, което се среща най-вече при мъжете, за разлика от мигрената, от която страдат повече дамите. Тези трудно тежки, пронизващи главоболия, всекидневно са ситуирани зад едното или другото око и постоянно са съпроводени от зачервяване и сълзене на окото, както и от задръстване на едната ноздра. Горният клепач може да провисне, а зеницата да промени размера си. Обикновено са по-кратки и по-интензивни от мигрените. Докато пациентът с мигрена може да желае да си полежи, този с клъстерно главоболие може да се усеща по-възбуден, да вземем за пример да му се желае да се разхожда. Клъстерните главоболия нормално стартират като периодически главоболия, които се появяват в клъстери (групи) от по няколко седмици, след което минават месеци или даже години без каквито и да било признаци. Отделните главоболия неведнъж са циркадни, т.е. те се демонстрират едновременно всеки ден, постоянно час и нещо след заспиване. Пациентът може да има от един до пет пристъпа дневно.

Освен тези, първоначални типове главоболие, има така наречен вторично, симптоматично главоболие, което съпътства разнообразни други болести, изключително такива на мозъка – като мозъчни тумори, инсулти, инфектиране на обвивките на мозъка и други Заради това, че съществуват разнообразни типове главоболие,  е доста значимо експерт да дефинира какъв е типът му. Само по този начин може да се разчита, че назначеното лекуване е вярно. Главоболието може да бъде признак даже и на болести отвън неврологията, изискващи консултация с различен вид специалист- кардиолог, ендокринолог и други Ако получавате главоболие повече от два пъти седмично, в случай че то се ускорява и трансформира своята характерност, както и в случай че въздейства по някакъв метод на ежедневната Ви интензивност, консултация с невролог е наложителна.

Световъртежът е друга честа причина за посещаване на кабинет по неврология. Всички хора са изпитвали зашеметяване и световъртеж най-малко веднъж в живота си. Обичайно те минават за няколко минути и не оставят последствия.

Когато са с по-голяма дълготрайност,обаче, биха могли да нарушат ритъма на живот и да бъдат обезпокоителен признак. В подобен случай консултацията със експерт е от извънредно значение- би трябвало да се потърси повода за замайването, да се сложи диагноза и да се избере уместно лекуване. При вярно диагностициране, световъртежът е изцяло лечим.

Увреждането на равновесието, каквото е световъртежът, може да бъде от централен и периферен генезис. В първия случай това могат да бъдат болести на основния мозък от съдов, инфекциозен, наследствено- дегенеративен генезис, демиелинизиращи процеси, тумори. Във втория случай това съставлява периферна увреда на вестибуларния уред, който е ситуиран във вътрешното ухо. В опазване на равновесието съществена роля играят и другите анализатори, като зрителния анализатор и профилирани рецептори в стави, мускули и сухожилия. Всички сигнали се обработват от мозъка, който регистрира и проучва всички индикатори, височина, посока, скорост, придвижване, гравитация и така нататък Проблем идва, когато някоя част от вестибуларния уред се повреди, а мозъкът одобри показанията му за правилни. Ето за какво при трайно настъпил световъртеж би трябвало да бъде направена консултация с невролог, с цел да се разбере къде е тъкмо увредата и да се предприеме вярно лекуване. Любопитното е, че мозъкът е кадърен да се приспособява към увреждането на сетивата. Например хората, изгубили зрението си, виждат, че функционалностите на другите сетива, изключително на слуха, се ускоряват и им оказват помощ да преодолеят физическия минус.

При световъртеж мозъкът е кадърен да се приспособи към новата обстановка и след известно време няколко месеца или години световъртежът би могъл последователно да намалее или даже да изчезне. За да се случи това, мозъкът би трябвало непрекъснато да възприема лъжливите сигнали от вестибуларния уред. Ако това не става, той не може да свикне и на практика не доближава до повлияване на световъртежа. За задачата е належащо характерно лекуване и вестибуларна подготовка. 

Всеки работен ден в Медицински център „ Света София “- Бургас можете да извършите консултация с един от най-известните невролози в Бургас- доктор Константина Турлакова. Прегледите са с направление по НЗОК! Д-р Константина Турлакова е сертифицирана за осъществяване на клинична електроенцефалография! За час при  д-р Турлакова се обадете на тел. 056/ 845083 или посетете www.saintsofia.com
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР