Главният редактор на Bellingcat - българският разследващ журналист Христо Грозев

...
Главният редактор на Bellingcat - българският разследващ журналист Христо Грозев
Коментари Харесай

АБСУРД: Христо Грозев обвинен в опит за кражба на военен самолет

Главният редактор на Bellingcat - българският проверяващ публицист Христо Грозев е взел участие в интервенция на Главното разследващо ръководство (ГУР) на Украйна, възнамерявала отвличането на съветски военни самолети, оповестява съветската Федерална работа за сигурност.

В репортаж на телевизионния канал " Россия 24 " беше показан откъс от кореспонденцията на Грозев с един от участниците в украинската интервенция.

Според ФСБ българинът е разкрил две куриерки, по-късно те са срещнали на гарата в Липецк пощальон, нает от украинското разузнаване от Москва – той носел предплатено заплащане от 4000 $, които е било планувано да бъдат преведени на съветския водач, за който се твърди, че се е съгласил да отвлече аероплан.

От ведомството показват, че Грозев е забъркан в английската разследваща работа Ми-6.

По-рано през днешния ден от пресслужбата на ФСБ оповестиха, че Федералната работа за сигурност на Русия е спряла отвличането на съветски бойни самолети, проведено от военното разузнаване на Украйна. Според чиновниците по сигурността интервенцията е била следена от специфичните служби на страните от НАТО.

Украинските разузнавачи са се свързали с няколко съветски военни водачи. Действайки от името на управлението на страната си, те предложили да бъдат отвлечени военни самолети на съветските въздушно-космически сили и да бъдат приземени на избрани украински летища.

В подмяна на това на водачите е обещана огромна сума пари и поданство в една от страните от Европейски Съюз.

Опитът на украинците обаче бил несполучлив. Установени са провалилите интервенцията украински разузнавачи и техните съучастници, прецизираха от ФСБ.

Христо Грозев към този момент разяснява пред радио " Свобода " обвиняванията против него. Журналистът сподели, че не е взел участие в никакви интервенции, а екипът на Bellingcat снима проверяващ документален филм за това по какъв начин ФСБ и украинските специфични служби „ играят на игра, пробвайки се да се излъгват взаимно “.
ТЕМА преди 1 ден 2224 преди 1 ден 3110 преди 2 дни 6284
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР