Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане до Върховния касационен съд

...
Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане до Върховния касационен съд
Коментари Харесай

Цацаров поиска осъдените полицаи за убийството на Чората да излязат от затвора

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане до Върховния касационен съд за обновяване на наказателното дело, по което 5 някогашни полицейски чиновници са наказани за ликвидиране на Ангел Димитров - Чората на 10.11.2005 година в Благоевград. 
 По 7 години затвор получиха петимата служители на реда за гибелта на Чората
Цацаров е направил и искане за прекъсване осъществяването на наказванията отнемане от независимост във връзка с наказаните, оповестиха от обвиняването. 

С решение от 19 април Върховен касационен съд признава подсъдимите Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков за почтени в това да са направили убийството с особена свирепост, оправдал ги е по квалифициращия симптом на член 116, алинея 1, т. 6, прочие 3 Наказателен кодекс и е понижил размера на наложеното на всеки един от тях наказване отнемане от независимост на седем години. 

Решението е влезнало в действие в деня на постановяването му и наложените санкции са приведени в осъществяване незабавно във връзка с всички наказани, съгласно Наказателно-процесуален кодекс.

Във Върховен касационен съд е формирано и наказателно дело № 513/2019 година, планувано за 14 юни по искане на наказаните Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков и техните бранители за обновяване на наказателното произвеждане. 

Днес основният прокурор Сотир Цацаров се срещна със съпругите на наказаните по тяхна молба и ги уведоми за импортираното искане и от негово име за обновяване на наказателното дело.  Цацаров желае връщане на делото за ново разглеждане от различен състав на касационния съд, като смята, че правосъдният акт е предписан при основни нарушавания на закона и процесуалните правила, а наложените санкции са очевидно несправедливи.

Направено е и искане за прекъсване осъществяването на наказванията, изтърпявани все още от всички наказани лица, до осъществяване на правосъдното съвещание по формираното дело за обновяване на наказателното произвеждане и постановяване на решението.

Ако съдът почете настояването на основния прокурор за прекъсване осъществяването на наказванията, наказаните Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков следва да бъдат освободени от местата за отнемане от независимост до изговаряне на Върховен касационен съд по направените претенции за обновяване.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР