Главният прокурор, както всеки един държавен орган в тази държава,

...
Главният прокурор, както всеки един държавен орган в тази държава,
Коментари Харесай

Йорданова: Отчитането на главния прокурор е допустим механизъм

" Главният прокурор, както всеки един държавен орган в тази страна, държи отчетност, гласност и бистрота в своята работа. България е парламентарна република и изцяло е позволен механизъм, който подсигурява точно отчетност и бистрота на държавните органи. Нека създадем едно значимо конкретизиране: не става въпрос за наблюдение, търсене на сметка или надзор по настоящи производства. Именно в границите на настоящите, висящите производства, е обезпечена автономността, независимостта на прокуратурата и на съда ". Това сподели министърът на правораздаването Надежда Йорданова пред публицисти в Народно събрание.

Министърът разяснява признатите промени в Закона за правосъдната власт и поканата на основния прокурор Иван Гешев за открит спор.

" Поканата от господин Гешев към мен и господин Христо Иванов за спор по този законопроект, беше направена в залата по време на съвещанието на Комисията по конституционни и правни въпроси предходната седмица. Нека да напомним, че дебатът по този законопроект, към този момент тече повече от година. Публичен спор се състоя и предходната сряда - 9 часа в Правна комисия. Г-н Гешев изрази своите причини, също ние изразихме нашите причини. Днес също беше изработен подобен обществен спор в пленарна зала. Провеждането на спор по законопроект отвън законодателната процедура, не мога да си обясня какви цели преследва ", съобщи още Йорданова.

Тя разяснява дейностите на прокуратурата по сезиране на Инспектората на Министерски съвет по отношение на министъра на правораздаването.

" Доколкото съм осведомена, Върховната административна прокуратура е сезирала Главния инспекторат към Министерския съвет, по тази причина че Министерството на правораздаването е препратило административна кореспонденция по митинг от страна на Върховната административна прокуратура към способния съд не в тридневния период, а в осем или девет дни. Твърди се, че има веселба за препращане на преписката в границите на шест дни. В министерството се прави инспекция, ще установим какви са обстоятелствата и ще предприемем съответните дейности ", съобщи още Йорданова.

Йорданова направи коментар по сезирането на Конституционния съд от страна на основния прокурор за отчитането му пред Комисията по конституционни и правни въпроси на всеки три месеца.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР