Главният прокурор Иван Гешев участва в Годишната конференция на Европейската

...
Главният прокурор Иван Гешев участва в Годишната конференция на Европейската
Коментари Харесай

Гешев участва във форум на Европейската еврейска асоциация

Главният прокурор Иван Гешев взе участие в Годишната конференция на Европейската еврейска асоциация, която се организира в гр. Будапеща, Унгария. Форумът е под надпис: „ Свободата на живот. Без ненавист. Право на пълностоен живот “.

Представители на европейски и интернационалните организации, на институции от страните членки на Европейския съюз и научната общественост разискват опциите за противопоставяне на възходящите равнища на антисемитизъм и зачестилите опити за налагане на езика на омразата, които слагат под риск гарантирането на правата на жителите с оглед тяхната етническа и верска принадлежност. Участниците в конференцията се сплотиха към общия ангажимент на всяка европейска страна да се опълчва на деянията на антисемитизъм, които са несъвместими с основополагащите полезности на Европейски Съюз.

Председателят на Европейската еврейска асоциация равин Раби Марголин благодари на представителите на страните членки на Европейски Съюз за полаганите взаимни старания за гарантиране правата и свободите на еврейските общности на Стария континент. Вицепремиерът на Унгария Жолт Шемен акцентира ангажираността на страната му в обезпечаването на среда, гарантираща правата на жителите от еврейски генезис, както и дейностите на управляващите по въздържане на деянията на антисемитизъм.



В рамките на полемиките бе подложен акцент върху потребността от взаимни дейности на наднационално равнище. В изявлението си Михаел Фрайлих, народен представител в Народното събрание на Кралство Белгия, означи значимостта от регламентиране на противодействието на антисемитизма в националните законодателства. Европа би трябвало да преследва деянията на експанзия против еврейските общности, не просто като идеология, само че и като престъпно закононарушение, основано на етнически и религиозни аргументи.



Главният прокурор Иван Гешев срещна ръководителя на Европейската еврейска асоциация Раби Марголин с позицията на Прокуратурата на Република България за нулева приемливост към антисемитизма и деянията на език на омразата, както и с изпратените в българския парламент експертни оферти за промени в Наказателния кодекс в частта за закононарушенията против личността. В тази връзка двамата разискаха и опцията за взаимно образуване на Международна конференция, отдадена на битката с езика на омразата, която да се организира в България.

В рамките на работното посещаване в Будапеца основният прокурор Иван Гешев ще организира и среща с унгарския си сътрудник Петeр Полт.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР