Главният прокурор Иван Гешев определи като юридическо недоносчезаконопроекта за промени

...
Главният прокурор Иван Гешев определи като юридическо недоносчезаконопроекта за промени
Коментари Харесай

Закриването на спецсъда било юридическа катастрофа

Главният прокурор Иван Гешев дефинира като " юридическо недоносче " законопроекта за промени в Закона за правосъдната власт, който планува закриване на профилираните съд и прокуратура, а самото закриване съгласно него ще докара до " юридическа злополука ".

Гешев разяснява това преди началото на съвещанието на правната комисия на Народното събрание, която прегледа на първо четене тези промени. Според него измененията, които се оферират, не са правосъдна промяна.

Гешев добави, че ще предложения на следващия ден министъра на правораздаването Надежда Йорданова и народния представител Христо Иванов да беседват обществено, пред медиите и жителите, с юридически причини, по отношение на измененията, планувани в законопроекта. По думите му, по плана за промени не е имало публично разискване.

Главният прокурор изрази терзание от " непрекъснатото нарушение на правилото на върховенството на закона и на разделянето на управляващите от българските политици ". Според него това провокира терзание и у европейските сътрудници.

От своя страна, министър Надежда Йорданова разяснява, че за трети път този законопроект ще бъде прегледан в правната комисия на първо четене в границите на 12 месеца. Според нея в законопроекта са отразени всички мнения, които се получиха на всички стадии от разискването.

" От наша позиция е извършен необятен публичен спор, в това число сега ни следва още веднъж спор ", разяснява Йорданова.

Тя добави, че ще постави всички старания да мине и този законопроект най-накрая да стане настоящо право.

" Вярвам и съм уверена, че болшинството също ще направи всичко допустимо това да се случи ", добави Йорданова.

От ГЕРБ и Движение за права и свободи започнаха с обструкциите още при започване на съвещанието, когато желаеха отлагането на точките. В последна сметка това не бе признато.

Йорданова стимулира измененията като изясни, че с тях отпадат така наречен кариерни бонуси. Тя добави, че профилираното наказателно правораздаване бе основано преди 10 години.

" За страдание за 10 години резултатите са неубедителни. В битката с корупцията резултатите липсват. Нарушават се съществени човешки права ", сподели Йорданова.

И добави, че профилираното правораздаване се свързва и с незаконосъобразно потребление на СРС. Правосъдната министърка бе безапелационна, че е организиран редът, по който висящите производства ще бъдат прегледани по този начин, че нито едно дело да не бъде прекъснато.

От " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България " обявиха, че ще поддържат закриването на профилираното правораздаване. От ГЕРБ обявиха, че това не е правосъдна промяна, тъй като се закрива цялостен сегмент от правосъдната система. От Движение за права и свободи акцентираха, че от Европейска комисия са виждали прогрес в профилираното правораздаване и в КПКОНПИ. От " Възраждане " също обявиха, че поддържат законопроекта.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР